Nespoutaní přehled

Nespoutaní
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541717/bmid_nespoutani.jpg 4 57 57

Hain série

< 6. díl >

Annares je bezútěšný měsíc osídlený anarchickou utopickou civilizací, kde neexistuje žádná vláda a všichni, alespoň teoreticky, jsou revolucionáři. Dlouho byl izolován od ostatních světů, včetně své mateřské planety Urras – kde mezi sebou národy ještě stále válčí a ta největší chudoba kontrastuje s nemravným bohatstvím. Shevek, skvělý fyzik, hodlá obě civilizace sjednotit. Tváří v tvář velkému nepřátelství, hrozbám i bolesti z odloučení od rodiny podnikne bezprecedentní cestu do Urrasu. Bez ohledu na nebezpečí věří, že hradby nenávisti a nedůvěry mezi jeho planetou a zbytkem civilizovaného vesmíru musí být strženy. Bude hledat odpovědi, zpochybňovat nezpochybnitelné a zkoumat rozdíly ve zvycích a kulturách… a buď své národy spojí, nebo zahyne.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 25.10.2024
Literatura světová Romány Sci-fi
Bude vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Dispossessed: An Ambiguous Utopia, 1974


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nespoutaní. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (7)

Roselunda 1928
29.08.2024 5 z 5

Skvělé. Moc se mi líbí, jak autorka pracovala s kontrastem, který umožnil porovnat ovládání moci v obou politických systémech. Lidé vytýkají nedostatek zápletky, ale zápletka vlastně není hlavní součástí tohoto díla - je to vhled do světa, který předkládá otázky o postavení člověka ve společnosti, co znamená svoboda, co znamená jednotlivec. Neobvyklý způsob vyprávění - střídající se časové linky na dvou různých planetách - podporuje srovnání obou světů a umožňuje neotřelé vyvrcholení příběhu.

Rozhodně bych doporučila nadšencům do sci-fi, kteří chtějí vidět, z jakého pohledu se dá tato problematika pojmout.

Luigi1
13.02.2024 3 z 5

Tato kniha je nemastná neslaná chybí ji zápletka


Ziriath
30.10.2019

Potvrzuje se mi, že autorka vládla suchopáru. Zatímco cizí planety např. Tisíce světů od GRRM nebo Hyperionu jsou světy přírodních divů a zajímavostí, Le Guinové světy tu scéničnost postrádají a smrdí pomaloběžnými nafťáky a práší se z nich, přijdou mi asi tak atraktivní jako nádraží někde ve stepi bývalého SSSR. Možná je to realističtější přístup, který dává vyniknout tomu sociologickému aspektu knihy, ale v kombinaci se zrovna tak suchopárným dějem z toho mám akorát sucho v puse i hlavě.
Zaujal mě ale popis té pouštní společnosti - že by bylo možné až tolik potlačit v lidech potřebu vlastnit věci, namísto regulace populace?
Když o tom tak přemýšlím, můj problém s autorkou je asi taky ten, že probírá do hloubky některé věci, co mě ani moc nezajímají (politika), ale u jiných, které by mě nadchly a chtěla bych o nich vědět víc, klouže jen po povrchu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (4)

1975 - Locus Awards (Best Novel)
1975 - Hugo Award (Best Novel)
1975 - Cena Jupiter (Best Novel)
1974 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Nespoutaní v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech10x