Neuróza a lidský růst přehled
Karen Horney
Autorka se v knize zabývá neurotickým procesem jakožto zvláštní formou lidského vývoje, která je opakem zdravého růstu. Popisuje jednotlivá stádia tohoto vývoje, neurotické nároky, tyranii vnitřních diktátů a neurotická řešení zmírňující tenzi, která vzniká následkem konfliktů.
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2000 , TritonOriginální název:
Neurosis and Human Growth, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neuróza a lidský růst. Přihlašte se a napište ho.
Při čtení člověka napadne, že má všechny popisované příznaky. Kniha donutí přemýšlet nad hodnotami, smyslem života, chováním v běžných i zátěžových situacích. Jednoduše objevíte další kousek svého já. Psychoterapii asi nahradit nemůže, nevím, nemám zkušenosti, ale člověk si může pročítat části znovu a znovu a vracet se v myšlenkách, dokud nepochopi.
Opakovaně jsem knihu četla, hodně dobrý pomocník pro péči o pacienty a pochopení vlastní neurosy... Horneyová je velmi dobrý psychoterapeut s vhledem do souvislostí, odhaluje jen tušené a to dopodrobna a svým specifickým způsobem. Dle toho co, vím, sama válčila se svojí symptomatikou a odhodlaně pátrala, aby to co nejlépe pochopila.
Kniha Neuróza a lidský růst v seznamech
psychologie psychoanalýza neurózy
2000 | Neuróza a lidský růst |
2007 | Neurotická osobnost naší doby |
2004 | Ženská psychologie |
2023 | Sebeanalýza |
Ano, hodně složité, taky proto, že výklad se někdy složitě větví, ale kapitoly nejsou nijak členěny; výklad je navíc skoro jen teoretický, kazuistik pomálu. Ale četba stojí za to; získáme důkladný vhled do "základního vnitřního konflktu" mezi idealizovaným já a já skutečným; do dvou podob idealizovaného já; do mechanismu neurotické pýchy a neurotického sebepohrdání; do tří neurotických "řešení" vnitřního konfliktu (expanze, sebezapírání, rezignace). O terapii, tj. o tom, co s tím vším, se dovíme relativně málo, ale i to je cenné.