Nevědění přehled

Nevědění
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483655/bmid_nevedeni-Fjz-483655.jpg 4 467 467

Česká emigrantka Irena žije ve Francii od svého útěku z Československa po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. V roce 1989, kdy sametová revoluce svrhne vládnoucí Komunistickou stranu Československa, se Irena po dvaceti letech života v emigraci rozhodne vrátit do svého domova. Během cesty se náhodou setkává s emigrantem Josefem, který byl v Praze krátce jejím milencem.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: , Atlantis

L'ignorance, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nevědění. Přihlašte se a napište ho.

marketa7
16.11.2024 4 z 5

V rámci Výzvy jsem si po 20letech znovu přečetla tento Kunderův román, opět v originále. Krásný jazyk, jemné filozofování nad tématem návratu po letech do místa doby dávné, nad vztahy. Jak očekávání, že by to mělo být relativně jednoduché, je mylné. Dvojnásob, jedná-li se o návrat z emigrace. Ale někdy stačí i z druhého konce republiky. Určitě k zamyšlení...

Starmoon
11.11.2024 4 z 5

"Vždy považovala za samozrejmosť, že jej emigrácia je nešťastie. Ale v tejto chvíli si položila otázku, či to nebola len ilúzia nešťastia, ilúzia vnuknutá spôsobom, akým všetci vnímajú emigranta? Nevnímala vlastný život podľa návodu, ktorý jej tí druhí podstrčili? A povedala si, že jej emigrácia, hoci vnútená zvonku, proti jej vôli, bola možno bez jej vedomia najlepším východiskom v živote. Kruté sily Dejín, ktoré siahli na jej slobodu, ju vlastne oslobodili."

S ľahkosťou napísané dielo o ťažkých životných rozhodnutiach, vzťahoch (k sebe, k iným, k vlasti) či o živote a jeho nuansách všeobecne. Do popredia vystupuje téma (e/i)migrácie, zvlášť tej politickej, ale vďaka kunderovskej optike nie je prvoplánovo zobrazená ani interpretovaná.

"Život, ktorý sme za sebou zanechali, má zlozvyk vystúpiť z tieňa, posťažovať sa na nás, súdiť sa s nami. Ďaleko od Čiech sa Jozef odnaučil rátať so svojou minulosťou. Ale minulosť tu bola, čakala na neho, pozorovala ho. Jozef, celý nesvoj, sa usiloval myslieť na niečo iné. Ale na čo môže myslieť človek, ktorý navštívil krajinu, kde prežil minulosť, ak nie na svoju minulosť?"

Kniha bola také intelektuálne potešenie, pritom žiadna akademická nuda či umenie pre umenie; nazdávam sa, že Kunderu (minimálne tohto) zvládnu, pochopia a ocenia aj tí, ktorí zväčša preferujú tzv. oddychové čítanie. Zatiaľ čo však môj intelekt si hýčkal, prosté človečenstvo strádalo. Postavy sú sebecké, nevyrovnané či labilné, nie je sa kým inšpirovať, koho obdivovať; a hoci vďaka autorovi ich môžeme skvelo chápať (alebo to minimálne skúsiť), poviem to tak (parafrázujúc klasika), že čím som staršia, tým viac oceňujem dobrých ako úspešných či múdrych ľudí. Skrátka u mňa na konci ostal pocit, že mi práve rukami (a hlavou a srdcom) prešlo dielo o ľuďoch, ktorí si (z)ničili, ničia a ďalej budú ničiť život; a presne to robili, robia a budú robiť aj so životmi okolo seba. Žiadna katarzia, žiaden zvrat, prosto nič, čo by ma aspoň na konci zohrialo, povzbudilo.

Možno SPOILER: Jednoducho by sa celý dej knihy dal zhrnúť do konštatovania "dvaja ľudia odišli, dvaja ľudia sa na chvíľu vrátili, dvaja ľudia odišli naspäť zistiac, že sa vlastne ani nechceli vrátiť; a medzitým si stihli ublížiť a zistiť, že ich podstata ostala naprieč rokmi a mnohými zmenami nezmenená, možno až nemenná". Ešteže to v Nebedomosti nie je len o fabule; gro je inde, napríklad v psychológii postáv, myšlienkovom bohatstve autora, jeho úprimnosti zoči-voči životu (nielen) emigranta...

dzejn187
03.10.2024 3 z 5

"Dvacet let myslel jen na návrat. Ale když se vrátil, s údivem pochopil, že jeho život, sama podstata jeho života, jeho střed, jeho poklad tkví mimo Ithaku, v těch dvaceti letech jeho bloudění."
Kundera se v jeho původně zamýšleném posledním románu vrací zpět do Čech a filozoficky rozjímá nad smyslem návratů a nostalgie. Ač je děj zasazený do období po sametové revoluci, kdy se hlavní protagonisté, emigranti, vrací po dlouhých letech "domů", je možné se s mnoha myšlenkami i dnes ztotožnit. Ráda bych vyzdvihla filozofické pasáže a konverzace mezi emigranty a jejich známými z dob před normalizací, na druhou stranu mi tolik nesedly hlavní postavy a popis některých událostí. 3/5

Žebříček nejprodávanějších knih minulého týdne (beletrie)

10.12.2021

10 nejprodávanějších knih minulého týdne (beletrie)

02.12.2021

10 nejprodávanějších knih minulého týdne (beletrie)

25.11.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Právě v tom věku se člověk žení nebo vdává, má první dítě, volí si povolání. A pak jednoho dne ví a chápe hodně věcí, ale je pozdě, neboť celý život se rozhodl v době, kdy nevěděl nic.

„Všechny předpovědi se mýlí, to je jedna ze vzácných jistot, jež byla člověku dána. Ale i když se mýlí, říkají pravdu o těch, kdo je vysloví, ne o jejich budoucnosti, ale o jejich současné době.“ (S15)

„Oba jsou zařazeni, označeni, a soudit je budou podle toho, jak jsou věrni svému označení (ale ovšem, právě tomu a jen tomu se nadneseně říká: být věrný sám sobě).“ (S22)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2021 - Kniha roku Lidových novin