Neviditelná knihovna přehled

Neviditelná knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459442/bmid_neviditelna-knihovna-pgA-459442.png 3 288 288

Neviditelná knihovna série

1. díl >

Pro fanoušky Bena Aaronovitche je tu román z pera britské autorky Genevieve Cogman. Příběh pokračuje v knihách THE MASKED CITY a THE BURNING PAGE, na které se také můžete těšit. Sbírání knih může být někdy nebezpečné... Skutečností je, že pravda může být mnohem podivnější než fikce...Irene je profesionální špionka záhadné knihovny, stínové organizace, která sbírá důležitá beletristická díla ze všech časových období. Nyní byla ona a její tajemný asistent Kai vysláni do Londýna. Jejich mise: získání zvláště nebezpečné knihy. Problém: v době, kdy dorazí, je už kniha ukradena. Různé frakce londýnského podsvětí jsou připraveny bojovat na život a na smrt, aby tuto knihu získaly dříve než Irene a kai. Dalším problémem je, že zákony přírody v tomto světě jaksi neplatí. Londýn je plný nadpřirozených bytostí a kouzelníků. A aby toho nebylo málo: Kai něco skrývá – tajemství, které by mohlo zničit celou naši realitu. Irene je chycena v záhadné síti smrtelného nebezpečí, protichůdných vodítek a zlověstných tajných společenství. A neúspěch není řešením, protože v sázce není jen Irenina pověst, ale povaha reality sama.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Omega

The Invisible Library, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditelná knihovna. Přihlašte se a napište ho.

Sitting-Bull
24.02.2025 4 z 5

Hodnocení bych shrnula do jediné věty: Jsem nadšená z příběhu, ale otrávená překladem.
Nápad Knihovny se mi okamžitě zalíbil a celý příběh jsem si náramně užívala. Doporučuji všem milovníkům knih a těm, co mají rádi detektivní či fantasy zápletky, obzvláště. Jediné, co mi zážitek z knihy hodně pokazilo, byl překlad. Zpočátku jsem si myslela, že v nakladatelství využili Google překladač a knihu hodili ven, ale pod překladem je podepsaná překladatelka a dokonce má kniha i uvedeného korektora. Tak nevím, jestli mám na své studenty při psaní diplomových prací větší nároky, nebo jen prostě oba odvedli mizernou práci, ale s takovým textem bych studenta k obhajobě diplomky nepustila.
Je škoda, že tak pěkný příběh dokáže špatným překladem překladatelka tak zmrvit. Jako kdyby ani neuměla česky, nebo si text po sobě nepřečetla. Smutné. A kromě pochroumaného překladu dochází v textu i k záměně osob během jednoho odstavce... A protože příklady vydají za 1000 slov, tak alespoň něco z těch neučesaných perel, u kterých jsme si poznamenala stránku a mohla jsem je tedy teď, při psaní komentáře, dohledat:
***
1) ...Kostchei se svým dohledem tisíc yardů... (Kostěj Nesmrtelný má krásné české jméno Kostěj Nesmrtelný, protože je to kostlivec, proč jej najednou nazývat Kostchejem? A ano, Kostěj skutečně vidí daleko, ale popsat tuto vlastnost slovy "se svým dohledem tisíc yardů"?)
2) Ochranné brýle měl posunuté přes do těžkého copu spletené vlasy a vypadala... (Kromě těžkopádného překladu i chyba v rodě jednoho slovesa.)
3) ...řekl zdvořile Kai,... (Kai, který v předchozí větě odešel z místnosti. Měl tam být uveden Vale.)
4) Hojící se několik měsíců staré jizvy na jejích rukou byly vystouplé a a tvořily jí na dlaních a prstech mřížkový vzor.
***
Mohla bych pokračovat, mnohdy jsem si musela text přečíst znovu a domyslet si, jak asi zněl v originále, aby mi začal dávat smysl i v češtině.
Mnou udělené hvězdičky jsou za příběh, ale rozhodně ne za překlad. Možná bych dokonce měla napsat, že navzdory překladu uděluji tolik hvězdiček.

Gi-Gi
31.08.2024 5 z 5

Jak někteří psali, že to nebylo ono... Mně se to líbilo až tak, že se těším na další díl. Zajímavá myšlenka Knihovny i použití Jazyka. Irene je mi vyloženě sympatická, fakt jsem ji fandila a jen jsem se modlila, aby autorka ukončila hlavní zápletku v tomto díle a já věděl alespoň něco. A povedlo se za mě super

Lanika
31.05.2024 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, ale něco tomu chybělo. Nemělo to úplně “jiskru, občas jsem se musela do čtení nutit. Celkově hodnotím spíše kladně, ale ještě uvidím, zda přečtu i další dík. :)

Kniha Neviditelná knihovna v seznamech

v Mé knihovně301x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)