Nevyhlášená válka: Boje o Slovensko 1918–1920 přehled
Dušan Tomášek
Kniha pojednává o válce nevyhlášené, ke které došlo bezprostředně po první světové válce. Poražené Uhersko se nechtělo vzdát Horních Uher. Od začátku listopadu 1918 až do počátku roku 1920 trval boj o Slovensko. Je vybavena dobovými fotografiemi, archivními doklady, mapkami bitev, podrobným kalendářem, rozkazy velitelů, medailónky hlavních aktérů atd. Seznamuje čtenáře s bílými místy naší nedávné historie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nevyhlášená válka: Boje o Slovensko 1918–1920. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavá a čtivá kniha o podivné válce s Maďary v té době. Zejména to, že se vedla hlavně pomocí pancéřových vlaků. Chápu Maďary, že se nechtěli vzdát většiny území, když byly vlastně jen "ti druzí" v Rakousko-Uhersku. Ale i nadšení Čechů a Slováků, že mají konečně svou vlast. Autor je ze staré školy a nebojí se popisovat věci vlastenecky, což zejména u dnešních mladých, zblblých americkou propagandou multikulti, chybí. Vlastenectví a nacionalismus je totiž velký rozdíl. Je pravda, že kniha je psána poměrně jednoduše, že je vhodná pro laiky. Ale rozšíření obzoru tímto směrem není na škodu pro nikoho.
Poměrně hezky zpracovaná kniha o této nepříliš známé válce, která ovšem formovala naše dějiny. Je veliká škoda, že se o ní, stejně jako o legionářích, moc lidí neví, protože, jak píše autor, byl před listopadem smrtelný hřích tuto válku vzpomínat...
Jediné, co mě na této knize vadí, je to, že komentuje pohled z "naší" strany a ne, alespoň trochu, ze strany maďarské.
Ocenění knihy (1)
2006 -
Cena Egona Erwina Kische
Kniha Nevyhlášená válka: Boje o Slovensko 1918–1920 v seznamech
první světová válka (1914–1918) Československo Trianon první republika, 1918-1938 slovenské dějiny české dějiny Versailleská mírová smlouva, 1919 slovensko-maďarské vztahy historie a fakta válka o Slovensko (1918-1919)
1995 | Causa Emil Hácha |
2001 | Češi na cestě stoletím |
1988 | XYZ : poslední poprava v Terezíně |
1984 | TB 11 se nevrací |
2002 | Dějiny českého novinářství a českých novinářských spolků |
Útla, českým vlastenectvom nadýchaná knižočka, z ktorej asi nebude citovať odborný bádateľ pri tvorbe článku, no určite nezaškodí prečítať si ju každému občanovi Česka a Slovenska. Boj bol síce o Slovensko, a bili sa i Slováci (slovenské národné gardy), no bez dobrovoľníkov z Čiech, Moravy a Sliezska by Maďari Slovensko udržali (1918), príp. obsadili (1919). Také sú skutočnosti. Prečo tomu tak bolo sa dozviete v knižke :)
Možno vytknúť isté protislovenské odtienky textu, ale v porovnaní s tým, čo tá kniha čitateľovi prináša, je to zanedbateľné (jestvujú aj iné knihy o tejto vojne, ale sú nedostupné).