Novicka přehled
Lisa Jackson
New Orleans série
Před vlastní minulostí člověka neuchrání ani klášterní zdi. Ten hrůzný výjev v klášteře svaté Markéty šokuje i zkušené detektivy: novicka, sestra Camille, leží brutálně uškrcená na podlaze. Má na sobě zteřelé svatební šaty a ve tváři předsmrtnou hrůzu. Valerie Houstonová je tragickou smrtí své sestry zdrcena. Dlouho Camillu prosila, aby ze svaté Markéty odešla, ale ta se rozhodla nadále nosit řeholní roucho a stát se samozvanou mučednicí. Nebylo to bohužel poprvé, co učinila špatné rozhodnutí: do konventu vstoupila částečně i proto, že se před časem snažila svádět Valeriina manžela Sladea. Valerie se nemůže zbavit dojmu, že policie nevěnuje vyšetřování vraždy dostatečnou pozornost, a tak se do pátrání pustí sama. Brzy zjistí, že život v klášteře má hodně daleko do poklidného útočiště, za něž ho mnozí považují. Nejvíce ji ovšem překvapí zjištění, že její vlastní sestra vedla tajný život, o němž neměl nikdo tušení. Vlastně měl - její vrah, který je zjevně odhodlán nadále prolévat krev, aby učinil z kláštera svaté místo podle svých vlastních zvrácených představ. Valerie pochopí, že nemá jinou možnost, než odhalit zabijáka co nejdříve. Pokud se jí to totiž nepodaří, stane se jeho příští obětí právě ona.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2013 , DominoOriginální název:
Devious, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Novicka. Přihlašte se a napište ho.
"Jsssi na sssezzznamu, protahoval posměšně sykavky příšerný hlas. Neuniknešššš!"
Další zapeklitý případ pro detektiva Bentze a Montoyu, do kterého jim fušuje sestra zavražděné novicky Camilly Valerie, za pomoci manžela Sladea.
Co se děje za zdmi kláštera, jaký důvod mají vraždy mladých novicek, co tají hlavní sestra představená a ostatní jeptišky a jakou roli v tom všem má mladý pohledný kněz? Dokonce dojde i na překvapení ohledně jedné z postav z prvního dílu. Víc už ale neprozradím.
Autorka také ráda do svých knih zamíchává trochu nadpřirozena. V předchozích dílech oplývala jistými schopnostmi, mimosmyslovým vnímáním např. Olivia nyní Bentzova manželka nebo jeho dcera Kristi. V tomto díle je to zas novicka Lucie. Klidně bych této postavě dala více prostoru a dozvěděla se o ni více.
Epilog opět navnadí na další díl.
takmer 500 stranová kniha, kľudne mohlo ubudnúť 250 a neskutočne veľa omáčky mohla autorka radšej zhutniť do skutočnej dobrej krimi. Téma dobrá, ale nedotiahnutá, priveľa všetkého: omáčky, postáv, nudných pasáží na preskakovanie, priveľa erotiky, priveľa vlákien, priveľa klišé a koniec úplne mimo misu...
posledné strany som úplne vynechala, od začiatku bolo jasné, ako skončia manželia s kovbojom... nuda. s Lisou Jackson mám spravidla problém, na každej tretej strane pár rovnakých otázok ohľadne každej postavy: má alibi... a je to vôbec dôležité? a má ho vôbec? a nebola to ona, kto vraždil? táto kniha sa nepodarila.
Kniha Novicka v seznamech
2010 | Vyvolená k smrti |
2009 | Osamělá smrt |
2011 | Horká krev |
2013 | Nechtěj nic vědět |
2009 | Zrádkyně |
Již 7. díl série je za mnou a jsem rád, že Lisa pokračuje neustále ve stejném duchu, mění pouze některé motivy, ale základ je stále stejný. Zajímavý příběh, sériový vrah, který rozpoutává strach v New Orleans či v blízkém okolí, zajímavé postavy, které se přímo či nepřímo pletou vyšetřovatelům pod ruku, no a samozřejmě dvojice Bentz a Montoya. Tentokráte se Lisa zaměřila na jeptišky a kněze. Opět se nevyhnula romantickým scénám, které ale dodávají detektivnímu a nábožensky laděnému základu jiný rozměr a příběh kvalitně doplňují a trochu odlehčují.