Nezdejší přehled

Nezdejší
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352435/bmid_nezdejsi-EKz-352435.jpg 3 15 15

Někteří jsou nesmrtelní. (Či to alespoň tvrdí.) Jiné je jen těžké zabít. Dále jsou tu různí dlouhověcí čarodějové, králové víl, Vysocí Kosgarové, proslulí válečníci, vojevůdci. Ti všichni se škvíří v kotli svého světa, v polévce zvané Moc. Srkají a předbíhají se, kdo se jí nasytí víc, aniž by se spálil či pukl. Mezi nimi kráčí jako osamělý šermíř–pistolník, jediný spravedlivý, Hadí princ Joark Galhi. Pevnosti ve válečné vřavě jedna po druhé padají, města se vzdávají, snílci přivolávají Neblahé poklady – stále strašlivější zbraně. Kdo zachrání svět na okraji záhuby? Vždyť už ani sami bohové nedokáží tomu krveprolévání jen nečinně přihlížet…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nezdejší. Přihlašte se a napište ho.

Malarkey
05.12.2023 2 z 5

Na Nezdejšího jsem se hodně dlouho chystal. S Janou Rečkovou to mám těžké, sem tam mě překvapí super románem, ale spíše jsem se měl u jejich románů problém se začíst. Jenže jelikož jsem se zařekl, že ze Strak na vrbě přečtu, pokud možno, vše, přišel moment, kdy jsem otevřel i tuto knihu.

Nezdejší má úchvatné prostředí. Originální, nápadité. Je vidět, že autorka na něm dělala dlouhou dobu. Je to ale prostředí tak komplexní a složité, že musíte opravdu hodně důkladně číst, aby Vám něco neuteklo nebo jste se nezačali ztrácet v ději. Což se ale i tak stane poměrně jednoduše.

Navíc to není žádné krátké dílo, ale docela solidní bichle, takže jsem se tu často setkával s pocity, že knihu snad ani nedočtu, protože se mnohdy v ději dělo tolik nezajímavého, že si to o to skoro i koledovalo.

Vím, že tato kniha je autorky poslední vydaný román. Je tradičně velice krásně svedený, což Strakám vždy jde standardně k plusům. Jenže na něj potřebujete veééélikou trpělivost a kdo ji nemá, ten si knihu neužije.

Beovulfak
27.03.2023

Snažila jsem se, ale bohužel jsem nebyla schopna se začíst.
Méně je někdy více...

petr_
12.06.2022 odpad!

Knihu jsem nedočetl, protože autorka nedokázala chvíli udržet ucelený děj. Příběh neustále chrlí množství nových, nejasných a nevysvětlených pojmů. Pro mě z toho vyplývá, že pokud chcete ve fantasy vytvořit superhrdinu, tak ho musíte zkřížit z alespoň dvou národů a pak ho nechat skoro umřít a přerodit. Hadi se k tomu dobře hodí, ale můžete použít i radioaktivní odpad.
Myslím, že autorka mohla tento příběh nechat v šuplíku i nadále.

Kniha Nezdejší v seznamech