Nezlomený přehled

Nezlomený https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90296/bmid_nezlomeny-X3n-90296.jpg 5 213 213

Americký letec Louis Zamperini, hrdina knihy Nezlomený, je příkladem nezdolnosti lidského ducha, člověka, který dokáže překonat sám sebe a zajít až za hranici lidských možností. Románová biografie zahrnuje skutečný kus válečné historie, ale rozhodně nečekejte žádná suchopárná fakta - kniha se čte jako dobrodružný román. Hillenbrandová předkládá fakta nanejvýš poutavým způsobem, podařilo se jí tak napsat nádherný příběh, který upoutá čtenáře napříč širokým spektrem. Na začátku byl kluk rostoucí pro šibenici. Malý Louis Zamperini, syn italských emigrantů, mohl klidně skončit v polepšovně. Naštěstí našel něco, kam mohl napřít svou energii: běhání. Z rváče a zlodějíčka se stal nadějný běžec, který to roku 1936 dotáhl až na olympiádu v Berlíně. Zdálo se, že Louise čeká hvězdná kariéra vrcholového sportovce, ale jeho plány překazila válka. Louis narukoval k americkému letectvu a absolvoval mnoho letů jako bombometčík v těžkém bombardéru B-25 bez jediného škrábance, až do osudného květnového dne roku 1943. Při záchranné misi se jejich letoun zřítil do Tichého oceánu a zůstaly po něm jen trosky. Z deseti členů osádky se zachránili jen tři a přes čtyřicet dnů bojovali o přežití v malém člunu uprostřed nekonečné vodní plochy. Jen díky obrovské houževnatosti a schopnosti poradit si ve zdánlivě beznadějných situacích Louis dokázal překonat kruté strádání, hlad a žízeň, věčné útoky žraloků i ostřelování z nepřátelského bombardéru. Netušil, že ještě horší chvíle ho teprve čekají. Když konečně spatřili pevninu, padli do zajetí Japonců. Dva roky pak prožil v japonských zajateckých táborech, trýzněn hladem, otrockou prací i úchylnými japonskými dozorci. Přežil i zajetí, ale z války se vrátil zraněný na těle i na duchu. Muka válečných vzpomínek a nenávisti byla tak strašlivá, že svůj vztek začal utápět v alkoholu. Přece jen se však dokázal vzchopit a najít cestu k odpuštění a naplnění života. Louis Zamperini zůstal nezlomený a jeho životní příběh je tak mimořádným svědectvím o osobní statečnosti a nezlomnosti lidského ducha. Kniha na sebe hned po vydání strhla ohromnou pozornost, byla výborně hodnocena, prodalo se přes milion výtisků a v rámci žánru biografie získala mnohá ocenění, například prestižní Los Angeles Times Book Prize za rok 201... celý text

Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Jota
Originální název:

Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nezlomený. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

iška
28.04.2024 5 z 5

To byl hodně silný příběh. To označení - nezlomný - si Louis Zamperini zaslouží na 100%. Četla jsem v pohodlí svého bytečku a stejně jsem musela několikrát knihu zavřít, abych to rozdýchala. Válka je hrozná vždy a bohužel vytváří podmínky pro psychopaty a mnohdy vytváří přímo i ty psychopaty. Dokázat se se vším sám v sobě vyrovnat, to chce velkou sílu. Jít dál - to asi ano. Ale stoprocentně odpustit bych asi neuměla.

Deia
25.01.2024 5 z 5

Veľmi silná kniha, ktorá mapuje Louiho život snáď od narodenia až po rok napísania. Nečítala som veľa kníh odohrávajúcich sa počas druhej svetovej vojny, ktoré by boli napísané zo strany USA, asi naozaj len pár. A takú, kde sa aspoň trochu píše aj o Japonsku, to vôbec. Preto ma veľmi prekvapilo, čo sa tam, pomaly na druhej strane sveta, dialo. Netušila som, že Japonsko bolo až tak brutálne. Už len za toto rozšírenie obzorov som rada. A taktiež som netušila, že človek môže toho toľko vydržať. Tak dlho sa plaviť v nafukovacom člne a prežiť to. Tak dlho byť na minimálnych prídeloch a prežiť to. Tak dlho byť ponižovaný a prežiť to. Celé Louiho odhodlanie (a nie len jeho) bolo niečo neskutočné. Čo mi ale na knihe trošičku vadilo, bolo autorkino odbiehanie od témy. Nebolo to často, ale sem-tam, napríklad zrazu nejaké spomienky, opisy a pod. Ale ináč to nijak príbehu neuberá na jeho neuveriteľnosti. Som rada, že sa ku mne tento príbeh dostal.


hanzmb
07.08.2023 5 z 5

Obdivuhodná kniha o obdivuhodné osobnosti. Biografie čtu jen výjimečně a jen o lidech, o kterých si potřebuji doplnit informace (naposledy třeba Bukowski). V tomto případě jsem reagoval jen na popis knihy v DK, aniž bych o Zamperinim něco věděl.. O to nádhernější čtenářský prožitek to pak byl. Současně mi to potvrdilo i názor, že ty 2 atomovky byl jen minimální trest a navíc zabránily mnohem horším následkům z klasického postupného dobývání Japonska. Jediné, z čeho mám špatný pocit, jsou ty v doslovu popsané politické hrátky a z nich plynoucí nejen omilostnění, ale i vyznamenávání válečných zločinců.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2011 - Christopher Award (Books for Adults)
2010 - Los Angeles Times Book Prize (Biography)


Kniha Nezlomený v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených296x
ve Čtenářské výzvě53x
v Doporučených50x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst227x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech5x