Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky přehled
Veronika Valentová
![Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130447/mid_nicka-dobyva-ameriku-strastiplna-po-ycV-130447.jpg?v=1539286317)
Co když se chcete stát slavnou spisovatelkou, ale inspirace se vám zdaleka vyhýbá? Nebo prožít třeskutou lásku, ale osud vám nadělí do sebe zahloubaného intelektuála? Jak vylétnout z rodinného hnízda a nepolámat si křídla? Jedinou šancí bystré a citlivé Nicky, jak konečně dospět, je následovat svůj sen až do Ameriky a zase zpátky. Vůbec se nediví, že v životě nic nedopadá tak, jak by se dalo očekávat, a své nesnáze popisuje s vtipem sobě vlastním.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky. Přihlašte se a napište ho.
![TerkaM TerkaM](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37477/terkam-EPf.jpg?v=1546866953)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ze začátku mi kniha přišla taková nijaká,.. zklamalo mě, že se na tom táboře tvůrčího psaní moc nezabývala a dále to, že se v Americe odehrávaly jen asi tři kapitoly,.. nepůjčila jsem si ji z knihovny kvůli Americe, ale hlavně kvůli tomu psaní. Pak se začala kniha vylepšovat a já si oblíbila i hlavní hrdinku, proto dávám čtyři hvězdičky. :)
![Alma5 Alma5](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31337/alma5-BDQ.jpg?v=1540829238)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V poslední době od knih očekávám hlavně odreagování, což tato kniha splnila, byla dobře čtivá. Název je trochu zavádějící, v Americe se odehraje jenom malá část , příběh je ze začátku poněkud chmurný, na konci jsem se i občas zasmála.
Kniha Nicka dobývá Ameriku: strastiplná pouť české studentky v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2022 | ![]() |
2012 | ![]() |
2006 | ![]() |
2017 | ![]() |
2012 | ![]() |
Druhý román Valentové ukazuje, že tato dosud nedostatečně doceněná mladá spisovatelka s každou další knihou překonává díla předchozí. Jestliže v Bruselském cestopise (Albatros 2006) mladé ženy poznávají prostředí evropských institucí a navazují první mezinárodní přátelství a nesčetněkrát se s nimi přitom nasmějeme, "Nicka" (="nicka"?) dobývá Ameriku je román výrazně vyzrálejší a hlubší. Na první pohled jde opět o mladou ženu oprošťující se od rodičovských představ o jejím životě a hledající vlastní cestu v pulzujícím velkoměstě, které nikdy nespí. Ovšem Valentová před námi tentokrát – zcela v duchu jiných českých kosmopolitních autorů (Kundera, Škvorecký, Hostovský aj.) – rozvíjí mnohavrstevný příběh, jehož alfou a omegou není nic menšího než boj mladého člověka o vlastní identitu. Teprve po přečtení knihy jedním dechem mi začalo docházet, kolik podobných témat každý z nás prožívá, aniž by musel být zrovna v New Yorku. Tohle je velká literatura!