Niekde ku koncu přehled
Diana Athill
Athill sa vyrovnáva s vlastným životom bez pátosu, ľútosti, sentimentu, triezvo, s humorom, vecne, ale nie sucho. Priznáva zlyhania, spomína na inšpiratívne vzory, vysmieva sa z nafúkanosti kultúrnych ikon svojej doby, spomína na lásky, partnerské, sexuálne vzťahy, priateľstvá, rodinné putá a napriek veku, v ktorom knihu napísala, sa so životom nelúči, iba prehadzuje pomyslenú rýchlosť. Skúma možnosti bežného života, radosti i smútky, záťaže i to, čo v starobe človeka oslobodzuje. Rekapituluje temné i svetlé stránky mladosti, stredného veku i staroby. Prechádza cestu, po ktorej ideme všetci, osvetľuje ju, komentuje, nechvastá sa aktívnym starnutím, priznáva bolesti, chátranie tela a so všetkým, čo ju zaťažuje, sa vyrovnáva nekonvenčne a smelo. Láska, sklamanie, choroba, smrť, náboženská viera či neviera, vzťahy, rodičovstvo, sex, starostlivosť videné z jej uhla pohľadu sú nové a zároveň dôverne známe.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2019 , AspektOriginální název:
Somewhere towards to the end, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Niekde ku koncu. Přihlašte se a napište ho.
Po mnoha a mnoha knížkách o životě mladých a středně starých žen přišla na řadu stařena. A bylo to super. Když už jste staří a jedete si svůj život a kašlete na ostatní. Jo, konečně žena, která je vyrovnaná sama se sebou a je v pohodě. Uvědomuje si své silné, i slabé stránky. I to, jaké dopady na její pozdější život měli její rozhodnutí.
Diana se se svou sexualitou moc nepáře a v zásadě si celý život jede to svoje. Nevytáčí se. Nepolemizuje. Jednoduše konstatuje, že žila tak, jak jí to vyhovovalo.
Knížka není moc dlouhá, co je dobře, protože neztrácí dech a v několika kapitolách nám autorka sdělí to, co nám sdělit chce. Nenimrá se v detailech, ani v prožitcích. Někdy až suše konstatuje, co si uvědomila.
Mě to bavilo. Hrozně příjemné narušení jinak konvenčních biografií. Bez mužské ješitnosti. Bez hraní se na morální autoritu a bez kázání jak správně žít. Diana je víceméně obyčejná Angličanka a taková je i její zpověď ke konci života. :)
Ja neviem, cakala som nieco ine nez vylevy 70-tnicky o jej sexualnom zivote... vzdala som to na 57 strane. Zbytocny cas pre mna.
Kniha Niekde ku koncu v seznamech
Kniha byla o zajímavém a naplno žitém životě a stáří. Bohužel se autorka zaměřila na vyprávění o sexuálních zážitcích, lidech a událostech, které ovšem nepřekročil svou dulezitosti její život. Pro čtenáře tak vznikla řemeslně dobře udělaná, ale nezáživná kniha.