Nikdo není sám přehled

Nikdo není sám
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505631/bmid_nikdo-neni-sam-fM0-505631.png 4 1197 1197

Nikdo není sám, ale možná by někdy chtěl. Anebo jsme sami naopak všichni — bez ohledu na to, s kým nebo jak žijeme? Veronika má práci, která ji baví, manžela, který jí rozumí, dvě náctileté děti, s nimiž není žádný větší problém. Sice nemá příliš dobrý vztah s rodiči, ale udržuje si od nich bezpečný odstup. Jenže někdy tohle všechno nestačí. Křehkou rovnováhu náhle naruší smrt matky a Veroničina představa spokojeného života se začne rozpadat jako domeček z karet. Jestliže někdo dokáže popsat nedělní oběd, výlet na rozhlednu nebo babiččin pohřeb jako bezohlednou poziční válku, pak je to Petra Soukupová. Její nový román čtenáře okamžitě vtáhne do světa, ve kterém se spolehlivě poznává, aby vzápětí krok za krokem odhaloval absurditu a trapnost rodinných bitev, v nichž nemůže nikdo vyhrát. Nová Soukupová, tak jak ji znáte a máte rádi.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nikdo není sám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (293)

PinkyMagic
včera 4 z 5

Soukupová patří mezi mé nejoblíbenější autorky, její popis vnitřní i vnější reality postav mnou vždy silně pohne... I zde jsou všechny postavy a jejich monology a dialogy velmi dobré.
Jen mi prostě tak nějak chybí něco v charakteru všech 3 hlavních postav. Přijde mi, že jsou to tak trochu emoční troglodyti a reálně nedokáží příliš fungovat ve vztahu se svými nejbližšími. Je dost možný, že takhle to ve skutečnosti ve většině rodin je... Já ale pořád čekala, že se NĚCO stane a dojde k nějakému prolomení ledů, k souznění, uznání... Nebýt manžela Michala, věřím, že by se vše rozpadlo ještě před půlkou knihy. Škoda, že neznáme jeho skutečné motivy..
Díky výše zmíněnému jsem knížku zhtla během pár večerů, nedalo se příliš odtrhnout, na každé stránce jsem doufala, že teď už konečně přijde to NĚCO, co vše napraví.
Jenže je to Soukupová a tak na nějaký happy end mohu zapomenout. A stejně jako v průběhu knihy, tak i po jejím dočtení, se mi v hlavě honí "Proč jsou na sebe proboha tak hnusní? Proč na svých vztazích a sami na sobě nějak nepracují? Proč se nesnaží? Maji se vůbec rádi? Proč v takových vztazích zůstávají?"...

soupik2012
včera audiokniha 5 z 5

Tak tato kniha se mi opravdu nehodností snadno. Na jedné straně si jí dovolím označit za zbytečnou. Protože popisuje to, co v mírně obměně zažívá každý z nás. A tím jsou rodinné hádky. Ať již partnerské, nebo při dospívání dětí. Paní Soukupové se podařilo dokonale vykreslit atmosféru velmi rozhádané rodiny, kterou do krizové, až neřešitelné situace, dotlačily nepříznivé životní okolnosti. Příběh máme možnost sledovat ze tří úhlů pohledu. Pohled matky a obou dospívajících dětí. Proč byl z této zajímavé sondy vyjmut manžel, je mi ovšem velkou záhadou. Až na tuto drobnost, nenacházím nic dalšího, co bych mohla této knize vytknout. Je napsána naprosto dokonale. U když mě kniha dějově příliš neoslovila, tak po literární stránce jí musím dát plný počet bodů. Audiokniha je velice vydařená. Každou hlavní postavu, čte jiný narátor. Matka: Tereza Marečková a děti: Andrea Buršová a Pavel Neškudla.


Mandlevest
08.06.2024 5 z 5

Moje první kniha od Petry Soukupové a bylo to tedy pořádné psycho. Na styl psaní jsem si chvíli musela zvyknout, ale jakmile se tak po pár stránkách stalo, nemohla jsem se odtrhnout. Výborná sonda do života jedné obyčejné rodiny. Postava hlavní hrdinky Veroniky je až brutálně vystavena mnoha životním výzvám, které život přináší. A znovu se zde potvrzuje, jak důležité ( možná nejdůležitější) je to, co si odnášíme do dalšího života z dětství, jak se snažíme neopakovat vzorce chování svých rodičů, byť někde v podvědomí se jich nedokážeme zbavit. Žijeme si ten zdánlivě poklidný život, ale čas pracuje proti nám. Rodiče stárnou, děti se dostávají do puberty, obě kategorie se projevují značnou mírou sobeckosti, zvláště dospívání dcery a syna, je zde popsáno velmi naturalisticky. Nevím jak Vy, ale já se v některých situacích našla, výchova dětí je alchymie a ne vždy víte, kdy je dobře mlčet a kdy už zasáhnout. Navíc se z těch Vašich miláčků stanou na pár let nepříjemní cizinci, kteří Vás k sobě pustí jen sporadicky a neochotně a Vy nevíte jak s tím naložit. Zajímavá je i postava manžela Veroniky, nemohu se rozhodnout, zda byla kladná anebo ji i ona ( svým způsobem) dostala do bodu zlomu, z něhož se pracně, a někdy vůbec, vracíte na cestu, která Vás dovede k cíli, který hledáte a často i potřebujete. Moc jsem Veronice držela palce, přes konec, který mnohé naznačil, ale chci věřit, že naděje tu je a člověk by se jí měl, přes všechny problémy a životní kopance, držet do poslední chvíle a nevzdávat to. Umírá přece poslední. Syrové čtení, které se mi dostalo pod kůži a jak jinak, musím se kouknout po dalších knihách autorky .

všechny komentáře

Související novinky (13)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


10 nejprodávanějších knih (21. týden)

31.05.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nikdo není sám v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených1 656x
ve Čtenářské výzvě561x
v Doporučených40x
v Knihotéce269x
v Chystám se číst633x
v Chci si koupit104x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

rodina rodinné vztahy úmrtí v rodině

Autorovy další knížky

Petra Soukupová
česká, 1982
2020  82%Věci, na které nastal čas
2009  84%Zmizet
2017  87%Nejlepší pro všechny
2015  76%Pod sněhem
2022  81%Nikdo není sám