Nikudy ven! přehled
Charles Dickens , Wilkie Collins
Divadelní hra a novela napsaná ve spolupráci Charlese Dickense a Wilkieho Collinse
Literatura světová Romány
Vydáno: 1888 , Hynek (Alois Hynek)Originální název:
No Thoroughfare, 1867
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nikudy ven!. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Nikudy ven! v seznamech
Sladká novelka pro jedno odpoledne ze společné dílny dvou spisovatelských géniů viktoriánské éry! Pravda, že je to spíš taková lehká "demoverze" toho, jakými schopnostmi Dickens s Collinsem oplývali. Na druhou stranu je tu vše, čím čtenáře vtáhnout, a hlavně to byla záležitost určená pro pódia. A nepochybně by si zasluhovala, aby se jí od roku 1961 opět někdo chopil filmově.
Příběh o rodinném tajemství je klasikou, stejně jako dualita dobra se zlem a věčného vzájemného boje. Stejnou klasikou je Dickensovo oblíbené prostředí právnického světa či nalezeneckých ústavů. Obdobně jako Collinsova závislost na dopisech a schopnost kumulovat a rozplétat zápletku. Ovšem prostředí Švýcarských Alp, notně akčně dramatické putování hlavních postav, zvraty a zlo zpodobněné Obenreizerem (Nemožno! Nemožno vyslovit), "filmové" pasáže a dialogy dávají dílku ono kouzlo, které čtenáře pobaví. Věřím, že si tu zábavnost ponechalo po 160 letech a že si ji dovede udržet ještě slušnou dávku let dalších.
U nás překlad vznikl v době, kdy Dickens již odpočíval, Collins dožíval a v Londýně řádil Jack Rozparovač. A je to škoda. Jak jeden, tak druhý, tak třetí jsou v naších luzích stále silně přehlíženi=o)