Noc na Karlštejně přehled
Jaroslav Vrchlický (p)
Úsměvná divadelní veselohra na historické téma, která se odehrává během jedné noci na hradu Karlštejn, kam císař Karel IV. zakázal přístup ženám. I přes jeho zákaz se náhle na hradě objeví dokonce ženy dvě - nešťastná, zamilovaná a trochu žárlivá císařovna Alžběta, které se stýská po lásce jejího manžela Karla IV. a Alena, jež se vsadila se svým otcem, že stráví jednu noc na hradě… Divadelní hra byla úspěšně zfilmována režisérem Zdeňkem Podskalským. Dodnes patří k doporučené školní četbě.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noc na Karlštejně. Přihlašte se a napište ho.
Úžasná kniha. Jakožto milovník filmu Noc na Karlštejně jsem nemohla odolat klasice, která se mi nabízela v maturitní četbě. Kniha byla zábavná, velmi dobře napsaná, krátká, takže pro maturanta, který čte knihy na poslední chvíli je to ideál. Rozhodně ji zařazuji do mých nejoblíbenějších!
Rychlá a pohodová klasická divadelní hra. Téma středověku mi sedlo, a celkově se mě to líbilo. Motiv mi připomíná Shakespearova Hamleta, nevím proč, jsou to naprosto odlišné příběhy. A tohle je můj český Hamlet, jelikož to téma středověku a jak mají Češi ve zvyku, obsahuje to komediální scény, což v Hamletovi není. Humor prostě patří k Čechům. Neřekl bych že je to pro dnešní mládež, ale jako dílo z povinné četby, no proč si to nakonec nepřečíst.
Noc na Karlštejně, Skřítkové, Gigul a celkem 22 nově přidaných eknih zdarma
19.04.2024
Knižní novinky 21. - 27. 10.)
21.10.2013
„Žena vždy trpí, a nejvíc, když miluje.“
„Což se ptá srdce milující ženy po národech, což po jejich válkách a smíru jejich? Samo v nejkrutější válku postaveno, zmítá se, dokud v odvetě lásky nenajde pravý a jediný svůj mír!“
„Tak zdi karlštejnské viděly poprvé a naposled zázrak políbení!“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Noc na Karlštejně v seznamech
v Přečtených | 2 003x |
noc ženy zfilmováno středověk Karel IV., král a císař, 1316-1378 komedie divadelní hry rozhlasové zpracování Karlštejn klasická literaturaAutorovy další knížky
2007 | Noc na Karlštejně |
1996 | Rytíř Smil |
2009 | Okna v bouři |
1986 | Milostný listář |
2011 | Vrchlický erotický |
Ke knížce jsem se dostala v rámci maturitní četby. Znala jsem již filmové zpracování, a tak jsem si všechny postavy spojovala s jednotlivými herci. Kniha je, myslím si, dobře napsaná. Obzvlášť jazykové prvky velmi podporují vžití se do děje a doby.