Noc tisíce hvězd přehled
Andrea Yaryura Clark
New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků. Ve světě Larreových se zdá být vše dokonalé, dokud se na večírku nečekaně neobjeví jistá žena, kterou zná Santiago z dob univerzitních studií, a neotřese jeho obvyklým klidem. Záhadné poznámky této ženy probudí v Palomě zvědavost ohledně minulosti jejího otce, o níž toho ví jen málo. Když se rodina vydá do Buenos Aires na Santiagovo jmenování do funkce velvyslance při OSN, je Paloma odhodlána dozvědět se víc o jeho životě v letech předcházejících vojenské diktatuře počínající v roce 1976. S pomocí místního univerzitního studenta Franca, člena aktivistické skupiny HIJOS, jejímiž členy jsou děti desaparecidos neboli „zmizelých“, tedy mužů a žen, kteří byli státem násilně uneseni během argentinské Špinavé války, Paloma spustí řetězec událostí, které v ní nejen rozpoutají pochybnosti o její rodině a identitě, ale také ohrozí její život.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2023 , MetaforaOriginální název:
On A Night of A Thousand Stars, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noc tisíce hvězd. Přihlašte se a napište ho.
Kdyby se mě někdo zeptal, co vím o současné Argentině, nebylo by toho mnoho a o její pohnuté historii ještě méně.
Příběh čtyř mladých lidí, studentů Santiaga, Máxima, Grace a Valentiny začíná v Buenos Aires v bouřlivých 70. létech, v době násilí, protestů, zatýkání a únosů lidí, nepohodlných pro tamní vojenskou diktaturu. O více jak dvacet let později dcera Santiaga se snaží dopátrat, jaká byla studentská léta jejího otce, jaké tajemství před ní skrývá. Čím blíže je pravdě, tím méně se shoduje s jejími představami, jaké o otci měla.
Noc tisíce hvězd je autorčiným velmi povedeným debutem a také smutnou výpovědí části historie argentinských dějin. A pro ty z nás, kteří toho o této zemi moc nevědí i cenným rozšířením obzorů...
Smutný příběh který se odehrává v Argentině ve dvou částech(minulost a přítomnost),kde se odehrávájí přátelství,lásky ale i zmizení,tajemství,které vypátrá dcera jedné oběti.Je to silný,emotivní a smutný příběh.
Kniha Noc tisíce hvězd v seznamech
v Mé knihovně | 66x |
Další kniha, kterou jsem cíleně vybírala s ohledem na mou plánovanou cestu do Argentiny a Chile.
Komentáře přede mnou psaly o tom, co v knize vnímám i já - v knize jsou proměny lásky, přátelství, ideály i naivita, touha pomáhat i něco změnit, proti tomu stojí krutost a bezpráví, diktatura.
Strhující - mám přečteno za pouhé dva dny. Četla jsem s netem po ruce a stále hledala pro mne zatím cizí pojmy, historické a místopisné souvislosti - nesmírně obohacující, hodně témat k zamyšlení.
Doporučuji.