Noční kořist přehled
Irwin Shaw
Román, jehož hlavní hrdina si užívá nečekaně nabytého bohatství. Hlavní hrdina Dough Grims, který musí ze zdravotních důvodů zanechat povolání pilota, se živí jako noční recepční v laciném hotelu. Na základě jedné epizody v hotelu přijde nelegálně k velké sumě peněz. Začíná nový, luxusní život uprostřed společenské smetánky ve světových letoviscích. Netuší však, že minulost je mu v patách. Výborně napsaný román významného amerického autora vychází u nás podruhé.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2000 , BránaOriginální název:
Nightwork
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční kořist. Přihlašte se a napište ho.
Shaw je výborný vypravěč, kniha se četla sama (anglicky, nevím, jaký je překlad). Její přínos je dle mého největší v tom, jak bezelstně autor prozrazuje, jaké hodnoty vládly (a asi vládnou nadále) Americe. Máš peníze? Tvůj život bude šťastný. Najdeš krásnou ženu a budeš žít v krásném domě u jezera a potkávat úžasné celebrity. Ta vyprázdněnost hodnot z toho čouhá jak sláma z bot. Ale právě proto je to půvabné, i když to asi autor bohužel myslí vážně.
Dodnes si pamatuji, kde jsem tuto knihu četla, jela jsem nočním vlakem z Prahy do Gdynie, ještě to byl přímý spoj, takže asi v roce 1989 možná o rok později, v každém případě jsem se od ní nemohla odtrhnout, byla naprosto úžasná.
Kniha Noční kořist v seznamech
2006 | Mladí lvi |
1998 | Tomu dala, tomu víc |
1989 | Noční kořist |
1985 | Chléb na vodách |
1995 | Tomu málo, tomu nic |
Za mne trochu slabší autorův kus, ale i tak se mi líbila, líbí se mi Shawův styl.