Noční služba v kamenolomu přehled
Václav Vomáčka
Jedinou básní Vrchlický v Bystrém se tento „mág slova“, básník rytmu a mimořádné obraznosti (nar. 1983 v Litomyšli, působí jako antikvář) stal ještě před svým debutem tajně slavným. Své psaní komentuje s nadhledem: „Kdesi cestou mezi obcemi Bystré a Otaslavice ztratil poslední zbytky soudnosti a opět počal zapisovati své verše na papír. Skromné smyšlénky k pobavení spolucestujících pro krácení si nevábné pouti linoucí se podél močálů a rozstřílených stodol s vyjevenými bludičkami. Tázati se nelze, odpovědi jsou zřejmé. A vice versa. Při zachování jisté míry lze ovšem lišit noc ode dne. Vítejte v kamenolomu!“... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční služba v kamenolomu. Přihlašte se a napište ho.
Zaujala mě ta jednoduchost až bezelstnost většiny básní. Nechybí ani patřičná sebeironie, básnický nadhled a humor. Celkově příjemné počtení. Ze sbírky snad až příliš okatě vystupuje ústřední a zdaleka nejlepší báseň Vrchlický v Bystrém. Tato mistrná báseň příliš vyčnívá z množství jinak dobrých, ale vzhledem k této básni, spíš průměrných kousků. Ale jinak dobrá a pěkná sbírka.
Připravované knižní novinky (20. - 26. 4.)
19.04.2015
Kniha Noční služba v kamenolomu v seznamech
Skvělá sbírka s tísnivou a lehkou atmosférou zároveň, užila jsem si každou báseň. Autora doporučuju, rovněž jeho poslední sbírka je vynikající.