Noční vlak do Lisabonu přehled

Noční vlak do Lisabonu
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512939/bmid_nocni-vlak-do-lisabonu-n5i-512939.jpeg 4 357 357

Hrdina románu Raimund Gregorius je profesorem starých jazyků na gymnáziu v Bernu. Starší pán se svými návyky a zaběhlými rituály, od kterého nikdo nečeká, že by mohl svůj život ještě nějak změnit. Jednoho rána se však na mostě setká s tajuplnou ženou, jež stojí na zábradlí a trhá na malé kousíčky do řeky jakýsi dopis… žena je pro celý příběh zdánlivě nedůležitá, ale díky ní vše začíná – ve chvíli, kdy na profesorovu zvědavou otázku, jaká že je její rodná řeč, odpoví portugues. Melodie tohoto jediného slova vzbudí v Gregoriovi podivnou touhu… Další události běží v rychlém sledu. Do rukou se mu dostane kniha lékaře z Lisabonu, útlý svazek myšlenek a úvah. Gregoria zcela uchvátí a po pár přečtených kapitolách dojde k zásadním rozhodnutí: následujícího dne za svítání vyrazí přes Ženevu a Paříž „nočním vlakem do Lisabonu“. Uniká tak každodenní rutině, zříká se závazků a vydává se pátrat po portugalském spisovateli, který bojoval proti Salazarově diktatuře a jehož myšlenky mu nedají spát. Kniha vypráví především o tom, že vždycky můžeme změnit svůj život, pokud máme pocit, že je to právě teď správné rozhodnutí a že ho změnit můžeme, i když ten pocit nemáme. Že i velmi konzervativní člověk je s to dělat „bláznivé“ věci a že pro svoje jednání nemusí mít vždy racionální důvod.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus

Nachtzug nach Lissabon, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční vlak do Lisabonu. Přihlašte se a napište ho.

lazenskaveverka
23.10.2024 3 z 5

Tuhle knihu jsem nemohla udolat, četla jsem ji opravdu dlouho. Dějové pasáže byly krásně dynamické, ale ty filozofické mě mučily. Pořád jsem byla zvědavá, jestli z toho pátrání po tajemném portugalském spisovateli něco vzejde, ale nakonec vlastně nevzešlo. Jen jeden profesor zjistil, že život je nejlepší mimo komfortní zónu...

jaryn
08.05.2024

Za mě je to odporná, nevěrohodná sračka, a to už od první strany. Tak si představte: Profesor potká na mostě ženu, která se z něj chystá skočit. Když ho (prófu) uvidí, vrhne se k němu, vytáhne fixu a na čelo (!!!) mu napíše telefonní číslo. No není to báječné už teď? On ji pak, jelikož prší, vezme s sebou do školy, kde ji nenechá uschnout někde ve sborovně, ale přitáhne si ji do třídy a posadí ji mezi udivené žáky (další body pro našeho autora). Ona před koncem hodiny odchází, ovšem ani tady autor ve své logice nezklamal: místo, aby řekla nazdar, ahoj, já už teda jdu, přiloží si prst k ústům a s tímto nepochopitelným gestem se vytratí (zřejmě do Bohnic)... To bylo prvních pár stránek a nikdo by mě nedonutil v četbě pokračovat. Ať se toho chopí nějaký zdatný Argentinec a sešmodrchá z toho srdceryvnou telenovelu. Nazdar!

Maki229
16.04.2024 4 z 5

Velice zajímavý popis života. Pokud bych napsala, že je o tom, jak jednoho dne profesor změní život a obrátí si ho celý naruby, bylo by to velké zjednodušení. Témat o životě je tu více a rozhodně stojí za přečtení. Dozvěděla jsem se i něco z historie Portugalska, tato země je pro mě dost neznámá. Chvílemi se mi kniha četla rychle a místy zase pomalu. Příběh je hodně našlapaný informacemi i postavami.

Knížky jsem kradl. Tenkrát jsem si myslel, že knížky by neměly nic stát, a myslím si to i dnes.

Život není to, co žijeme; je tím, co si představujeme, že žijeme.

Kniha Noční vlak do Lisabonu v seznamech