Noční vlaky přehled
Barbara Wood , Gareth Wootton
Román inspirovaný skutečnými událostmi líčí napínavé události, které se odehrály za druhé světové války v Polsku. Hlavní hrdinové riskují své životy, aby zabránili nacistům zásobovat vojska na ruské frontě. Hlavním cílem skupiny partyzánů však je, zabránit odjezdu nočních vlaků jedoucích do koncentračních táborů...
Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: 2000 , AlpressOriginální název:
Night trains, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční vlaky. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Knížka Noční vlaky je velice čtivá i když pro Barbaru Woodovou netypická. Odehrává se za 2. světové války v Polsku v městečku nedaleko Osvětimi. Městečko je pro nacisti velice důležité kvůli vlakové trati na které mají sklady a bohužel vede přímo do Osvětimi. Díky místním doktorům je městečko uchráněno před nacistickým teror. Po jednom nočním pacientovi, který byl ve strašném stavu se doktoři dozvěděli co vlastně Osvětim je a co se tam děje z lidmi s těch nočních vlaků. Ale taky se dozvěděli čeho se nacisti nejvíc obávají a to jsou ne moce. Tak doktoři s pomocí místního faráře nakazili na oko německého vojáka tyfem a rozšířili že městečko a blízké okolí zažívá epidemii tyfu.
Jak dlouho se povede gestapo vodit za nos. A jak dlouho vydrží obyvatele městečka snášet teror od místního velitele gestapa. Knížka ukazuje odvahu obyčejných lidí a chut vzdorovat i pod pohrůžkou smrti. Za mě má knížka 5 hvězdiček a ráda po ní ještě pár krát šáhnu.
Kniha je výborně napsaná. Čte se jedním dechem. Potěšilo mě, že je věnována Janu
Pavlu II. Poláci jsou statečný národ. A překvapilo mě, že se B. Woodová dala na toto těžké téma.
Kniha Noční vlaky v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Polsko odboj židovská literatura holokaust, holocaust podle skutečných událostí
Velmi zajímavý, dobře zpracovaný a čtivý příběh o jednom málem polském městečku a okolí. O statečných polských odbojářích a statečných lidech, které zachránili tisíce dalších lidí bez zbraní a násilí. V knize bylo napětí a hodně zvratů a pro mě překvapujících událostí a okolností. Byla tam statečnost, láska, zdrada a nic nechybělo. Za mě určitě doporučuji, za poslední dobu nejlepší kniha, kterou jsem četla.