Nočný film přehled
Marisha Pessl
Román mladej americkej autorky Marishe Pessl označilo viacero prestížnych amerických denníkov za najlepšiu knihu roku 2013. Investigatívny novinár Scott McGrath prechádza hlbokou osobnou krízou: jeho súkromný život je v troskách a jeho úspešná kariér a spľasla ako bublina. Obvinil tajomného režiséra Stanislava Cordovu z perverzných a kriminálnych činov a jeho právnici novinára mediálne zdiskreditovali. Keď sa však jednej upršanej októbrovej noci nájde v manhattanskom sklade telo Ashley Cordovovej , režisérovej dcéry, McGrath je presvedčený, že nejde o ďalšiu tragickú náhodu, spojenú so zdanlivo prekliatym rodom. Hoci o Cordovových temných a znepokojujúcich filmoch tlač už kadečo popísala, o samom režisérovi sa vie iba málo. McGrath sa rozhodne preniknúť hlbšie do jeho desivého, hypnotického sveta, aj keď riskuje, že tentoraz môže prísť i o rozum.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nočný film. Přihlašte se a napište ho.
Jako milovnici thrillerů a filmu mě tato bichle nemohla nechat chladnou, avšak v průběhu čtení se dostavilo jen několik zachvění a nakonec velké rozčarování. Představy autorky o dílech tak šokujících, že se ani nesmí promítat, jsou dosti úsměvné, bylo by lepší je zcela pominout a nechat jen na představivosti každého čtenáře. Experimentální režisér Kenneth Anger se kdysi vyjádřil, že film je zlý a začátek filmového průmyslu byl temným okamžikem v historii lidstva. Znepokojující myšlenka. Nevím, jestli se s ní Marisha Pessl ztotožňuje, jestli ano, tak mě o tom nedokázala přesvědčit.
Překlad a redakční práce také nedosahují standardu, na jaký jsme u Arga zvyklí (mimo jiné jsem napočítala několik hrubek).
Kniha obálkou moc nezaujme a je na váhu těžší. Líbí se mi však skladba knihy - ze začátku fotografie, krátké kapitoly, uvedení do problematiky. Autorka dávkuje pomalu. Co kapitola, to temná intuice, temně sugestivní nádech je zde pořád. Text je prodchnut drobnými obraty a přirovnáními. Fotografie s popisky a záznamy z vyšetřování investigativního novináře dělají své. Někdo se pro temno narodí (světloplachost, zápach, okultistické předměty, rituály) a žije jím. Šlo o kletbu? Tohle není béčkový horor. Existoval vůbec Stanislas Cordova? Čím více člověk do knihy zachází, tím spíše si uvědomuje, že může jít o přelud, ovšem snadno proměnitelný ve skutečnost. Ve většině případů je děj a jeho linie vystižené v knize, tím hlavním, o co jde, ale v tomto případě je kniha až dokonale popsána dějovými obrysy. Konstrukce příběhu, nepropustné temno, záhady, proplétání se od člověka k člověku, cizorodost. To všechno jsou hlavní prvky, na nichž kniha stojí, příběh tyto prvky jen dotváří. Na horor se může jít i kognitivně. Víc už neprozradím.
Kniha Nočný film v seznamech
New York tajemno americká literatura psychologické romány film režiséři Cena Shirley JacksonovéAutorovy další knížky
2015 | Noční film |
2008 | Vybrané okruhy z mechaniky pohrom |
2020 | Hlídka v Bezčasí |
Pesslová je hračička. Stránky prokládá grafickými důkazy, díky nimž je investigace zábavně plastická, nebojí se střihnout obskurno humorem a hlavně - což je pro tajemnou story vlastně zásadní - výborně finišuje. Poslední kapitola tu nabývá až McCarthyovského charakteru. A je to velmi podstatné, protože těch takřka šest set stránek je obrovská masa textu. A kousat se jimi chce porci času a soustředění. Stop je totiž habakuk. Upřímně: moc jsem si to užil. Přímočarost, poctivost, koketování detektivky s hororem. Scott McGrath je navíc hrdina ze staré školy; rozvedený zkrachovalec, který čeká na zlatou žílu, a já měl na někoho takového zrovna chuť.