Nocovala chmárka zlatá přehled

Nocovala chmárka zlatá
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171635/bmid_nocovala-chmarka-zlata-OKM-171635.jpg 5 55 55

Poetický názov románu, prevzatý z básne J. M. Lermontova, navodzuje krásu, rozprávkovosť detstva a detského sveta, pritom však vypovedá o drsnej skutočnosti života detí odvezených v roku 1944 na Kaukaz. V románe sa premieta vlastná skúsenosť autora o vysídlovaní Čečencov z rodnej zeme. Hlavnými hrdinami príbehu sú dvojčatá Koľka a Saška a čečenský chlapec Alchuzur. Doslov: Ivan Slimák.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Ночевала тучка золотая (Nočevala tučka zolotaja) , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nocovala chmárka zlatá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Miloš333
09.02.2022 5 z 5

Zpočátku pro mě spíše obtížné čtení, neuměl jsem si ty Kuzmiňáky pořádně představit...
Postupně nabralo tohle dílko grády, a když byli tihle zoufalí bezprizorníci přesunuti ke Kavkazu, začínal si měl pan Pristavkin získávat.
Některé situace jsou tak bezútěšné a některé rány osudu tak kruté, až srdce usedá. Dostala mě scéna, kdy něco podstatné zmizí (nechci spoilerovat) a hlavně to, jak se s tím nešťastná dětská duše snaží vyrovnávat...
A pak se objeví další chlapeček, komolící ruštinu a rázem je tady symbolická spojnice mezi Rusy, Čečeny, Inguši atd.
Působivé je také loučení s krásnou a zlomenou vychovatelkou...
Závěr knihy je její nejsilnější pasáž.

peří
23.07.2021 3 z 5

Kniha vtáhne do děje ale, jak se občas stává, trošku odvádí od zdravého myšlení. Nejde o to, že autor píše: "Tenhle román je určitě můj poslední výkřik do prázdna" (s.34) a že pak vydal i další knihy, např. Kukúčatá (1989), Dolina smertnoj teni (2002). Ti kdo "hledají pravdu" a dali by knihu za povinnou četbu, ve skutečnosti hledají jen názor, se kterým by se mohli ztotožnit. (Pokud si teď někdo řekne: "chm, zajímavý co tady plácá, ale pravda je o dost složitější", tak to je můj člověk!)
Vůbec neříkám, že máme pohrdat odlišným názorem, nebo jakkoli soudit jeho nositele. Přesto Pristavkinovi vyčítám právě to, za co ho Kardin obdivuje (s.261): "rád by se dopátral cizí pravdy". Pokus o analýzu řízenou vlastním morálním pohledem v knize však moc nevidím. Chápu, kluci na to neměli, a spisovatel? Není to málo, jen vzpomínat a popisovat? Třeba není, ale hodně lidí to splete, dosadí si tam nelidskost stalinského režimu a podobná klišé, mají jasno. O tom ale kniha není, je totiž o neschopnosti - nebo nemožnosti - vyrovnat se s otřesnými vzpomínkami z dětství.


douchová
23.01.2021 5 z 5

Silný čtenářský zážitek, srdce mi u toho usedalo...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nocovala chmárka zlatá v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených14x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x