Normální šílenství přehled

Normální šílenství
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447926/bmid_normalni-silenstvi-PQI-447926.jpeg 5 60 60

Čtvrtina lidí během života zažije nějakou formu duševního onemocnění. Spousta jiných pocítí jejich náznaky nebo mírné formy. Duševní zdraví je stejně důležité jako to tělesné, přesto o něm mluvíme buď šeptem, nebo za zavřenými dveřmi — duševní nemoc v Česku pořád ještě smrdí blázincem. Kniha Normální šílenství, která chce tuto situaci změnit, přibližuje křehkost lidské mysli a tenkou hranici mezi duševním zdravím a nemocí. Normální šílenství vás provede jednotlivými onemocněními (namátkou ADHD, depresemi, poruchami autistického spektra, schizofrenií, demencí či různými druhy závislostí) z perspektivy terapeutů i pacientů a vyvrátí ty nejčastější mýty a předsudky. Na obecné rovině pak autority oboru (např. sexuolog Petr Weiss, ředitel bohnické léčebny Martin Hollý a další) v rozhovorech popisují, kam se v Česku posouvá terapeutická praxe, jaké jsou nejčastější formy stigmatizace nejen nemocných, ale i pomáhajících, jak spolu souvisí duševní zdraví a sexualita či jak se mění vztah psychiatrie a náboženství.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Normální šílenství. Přihlašte se a napište ho.

lucie6576
25.10.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, kdyby si ji přečetli všichni lidi, jak by se nám žilo, bez zbytečných předsudků a strachů. Napsána velmi srozumitelně a to, že je psána se skutečnými lidmi s diagnózami je neocenitelné. Doporučuji

zuzanamf
10.02.2023 5 z 5

Výborná kniha, která umožní vhled do světa lidí žijících s duševním onemocněním, zvlášť v době, kdy téměř každý z nás má buď vlastní zkušenost nebo partnera, příslušníka rodiny či kamaráda, který žije s duševním onemocněním. "Must-read", protože stigmatizace je stále velmi silná a spoustu nálepek týkajících se duševních nemocí i lidí, který jimi trpní, máme v sobě od dětství. Rozhovory s obyčejnými lidmi i odborníky jsou velmi čtivé, často se přistihnete, že čtete dál a dál. Pro mě osobně bylo nejzajímavější a nejpřínosnější přiblížení pohledu toho, jaké to je žít s daným duševním onemocněním, jak člověk vnímá svět, sebe sama či ostatní.

PetrAlbi
10.12.2022 5 z 5

Napsat zpovědi samotných lidí kteří trpí duševní poruchou byl úžasný nápad!!! Neboť já sám jsem byl diagnostikován před dvěma lety na ADHD bylo mi 42 let. A to rovnou s doporučením na ústavní léčbu kvůli depresím. Mně tato kniha osobně pomohla nejen lépe pochopit své ADHD, ale i zároveň inspirovala, začít dělat coming out. Hodně jsem z ní čerpal a dokážu teď otevřeně sdílet svůj životní příběh, nejen v jedné skupině na FB ADHD (ADD) v dospělosti kde pomáhám odpovídat na otázky a snažím se je mým příběhem inspirovat. Teď už mluvím i na veřejnosti a dostat lépe ADHD do podvědomí. Má terapeutka mi řekla že bych mohl dělat peera. Dostal jsem i díky tomu nabídku na rozhovor v Českem rozhlasu.
Já osobně bych ji dal jako povinnou četbu těm co nás nalepkují. A určitě bych ji doporučil těm kteří byli nedávno diagnostikováni jako já a jejich blízké.
My sami potřebujeme lépe porozumět naši poruše, naši blízcí nám potřebují lépe porozumět. A jakmile proniknou do podstaty naší duševní poruchy, budou schopni nám i více pomoci a podpořit!!!

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020

Kniha Normální šílenství v seznamech