Northangerské opatství přehled
Jane Austen
Upřímné srdce hledá pravou lásku. V příběhu sedmnáctileté Catherine, chytré a dobrosrdečné dívky, rozehrává autorka svůj nezaměnitelný smysl pro humor a ironii na pozadí kulis módního lázeňského města a strašidelných gotických románů. „Když je nějaké slečně souzeno být hrdinkou, ani svéhlavost čtyřiceti sousedních rodin jí v tom nezabrání.“ Neodolatelná ironie Jane Austenové provází každou stránku románu o sedmnáctileté Catherine, která v doprovodu své matky přijíždí do módního Bathu, aby byla uvedena do společnosti a našla si vhodného partnera. Inteligentní a milá Catherine, která v dětství nejevila známky výjimečného talentu – k jejím nejšťastnějším dnům patřil ten, kdy byl propuštěn její učitel hudby, a v kreslení byla nadána schopností nakreslit domy, stromy i slepice s kuřátky jedno jako druhé –, v dospívání přečetla vše, co jí přišlo pod ruku. Oblíbila si zejména strašidelné hororové romány, jejichž kulisy hrají v příběhu o hledání lásky významnou roli…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , TympanumOriginální název:
Northanger Abbey, 1818
Interpreti: Klára Sedláčková Oltová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Northangerské opatství. Přihlašte se a napište ho.
Osvěžující, milé, vtipné a moc mě bavila autorčina reflexe a kritika tehdejší společnosti.
Příjemné audiozpracovaní můj zážitek jen umocnilo.
Na začátek musím přiznat, že jsem nepokrytá obdivovatelka Jane Austenové a nedokázala bych na její dílo napsat nic špatného, i kdyby do knihy napsala jen začátek a konec. Takže i když mi některé pasáže přišly třeba trošku zdlouhavější, vem to čert...bylo to prostě zase skvělé a nelituji ani jediné minuty, kterou jsem nad knížkou strávila.
Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)
15.05.2022
Knižní novinky (9. týden)
28.02.2021
Kniha Northangerské opatství v seznamech
v Přečtených | 1 875x |
láska zfilmováno anglická literatura romantika lázně georgiánská Anglie gotické romány regentská Anglie anglické romány klasická literaturaAutorovy další knížky
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
Moje první přečtená kniha od Jane Austenové. Musím konstatovat, že to nebyl dobrý začátek s touto autorkou. Kniha mě docela nudila. Konec mi přišel docela uspěchaný. Na posledních pár stránkách bylo vysvětleno rozuzlení celého příběhu, což si myslím, že by se dalo mnohem podrobněji rozvést. Každopádně příště si od této autorky raději přečtu něco známějšího.