Nová země přehled
Howard Fast
Románová epopej o životě přistěhovalců do Ameriky začíná v roce 1888, kdy se mladí manželé Lavettovi vydávají z Evropy za oceán hledat štěstí. Román líčí jejich krušné začátky a život uprostřed dravé, rozvíjející se společnosti.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nová země. Přihlašte se a napište ho.
Príjemné čítanie na dlhé zimné večery - taká rozprávka pre dospelých o americkom sne (a jeho konci). Ako už spomenuli iní čitatelia, hlavnému hrdinovi sa neuveriteľne darí. Neuveriteľné resp. nedôveryhodné je často aj správanie postáv - nedáva to zmysel, ale autor to tak potreboval. V každom prípade, dobre sa to číta, dej má väčšinou rýchly spád, a čo oceňujem naozaj je, že v knihe neboli žiadne krváky, násilnosti, sexuálne scény a pod. Takže za mňa OK, čítanie mi spríjemnilo niekoľko zimných večerov.
Danovi se dařilo všechno až moc dobře a to knize bere na věrohodnosti. Postavy jsou všechny povahově buď černé nebo bílé.
Kniha Nová země v seznamech
1953 | Spartacus |
2002 | Přistěhovalci |
1956 | Silas Timberman |
1952 | Moji slavní bratři |
1995 | Druhá generace |
Já jsem úplně spokojená. Krásný román o dějinách Kalifornie a o americkém snu. Jak píše v komentáři Koka, Kalifornie na přelomu 19. a 20. století zaznamenala bezprecedentní rozmach. Její historie je v mnohém specifická a dobrodružná: zlatá horečka, ničivá zemětřesení, silné menšiny jako Číňané a Mexičani, obrovský průmyslový rozvoj, počátky aviatiky i filmového průmyslu. To všechno je v Nové zemi zachycené, s důrazem na „melting pot“ Italů, Židů, Anglosasů i Číňanů. Na reálných životních příbězích s reálnými vztahovými linkami. Žádné harlekýnské romance.
Velmi podobný román z přibližně stejné doby je Kalifornské zlato od Johna Jakese.