O dětech a zvířátkách přehled

O dětech a zvířátkách
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162452/bmid_o-detech-a-zviratkach-fFQ-162452.jpg 4 10 10

První oddíl tohoto svazku spisů Jaroslava Haška zahrnuje povídky o dětech, druhý představuje Haškovy anekdotické texty, které psal k obrázkům J. Lady Kalamajka, třetí humoresky o zvířatech. Poslední seznamuje s několika autorovými redakčními články a fejetony v časopise Svět zvířat.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O dětech a zvířátkách. Přihlašte se a napište ho.

Sandik
23.10.2024 2 z 5

Další kniha z knihobudky a opět zklamání. Z těch několika desítek krátkých povídek byla drtivá většina naprosto k neučtení, pouze dvě nebo tři byly opravdu dobré, dalších zhruba pět "se dalo". Nesmírně moc se na těchhle většinou velmi krátkých textech projevuje to, že je Hašek psal do nějakých humoristických listů a nešlo o nic víc než o pouhou "chlebovku", texty psané pro výdělek. Hašek se v nich často opakuje, rozvíjí stejný motiv třikrát či čtyřikrát atp atd. U zvířecích povídek navíc irituje Haškovo přenášení lidských vlastností na zvířata. U mnoha jiných je zase opravdu znát, jak moc se za posledních 120 let společnost proměnila. Zásadně se změnily jak způsoby školní výuky tak nakládání se zvířaty. Obojí je samozřejmě pozitivní posun, knihu samotnou to ovšem opravdu antikvuje. Číst ji má smysl asi jedině ze studijních důvodů. Jako doklad proměny naší společnosti... Celkový dojem: 45%

sasena
09.06.2018 5 z 5

Haška zná nejvíc čtenářů jako autora Švejka, málokdy jsem se setkala s někým, kdo zná i jeho povídky. Kniha O dětech a zvířátkách obsahuje množství velmi vtipně napsaných povídek, nevím, jestli jsou vtipnější ty o dětech nebo o zvířátkách. Mně se nejvíc líbí Má drahá přítelkyně Julča. Doporučuji všem, kdo mají rádi krásnou češtinu a humor.

Kniha O dětech a zvířátkách v seznamech

v Mé knihovně23x