O Hlavovu diagnosu choroby Smetanovy přehled

O Hlavovu diagnosu choroby Smetanovy
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 1

I. Choroba Smetanova II. Dr. Balthasar o chorobě Smetanově III. Výklad ke sporu o nemoci mistra B. Smetany IV. Choroba Jaroslava Vrchlického

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O Hlavovu diagnosu choroby Smetanovy. Přihlašte se a napište ho.

milamarus
30.12.2024 5 z 5

Křehká skladovka, které brzy bude rovných sto let. A přesto si ji může dnešní čtenář vypůjčit a odnést z knihovny domů. To chválím! :-)

V první části knihy se prostřednictvím úryvků z korespondence a vzpomínek pamětníků dozvíte, jak se Smetanův zdravotní stav po ohluchnutí horšil a jaký byl průběh jeho hospitalizace v Ústavu pro choromyslné, kde v květnu 1884 zemřel. Následuje pitevní zpráva prof. Jaroslava Hlavy (1855-1924) i závěr: progresivní paralýza. // V druhé části knihy, časově o čtyřicet let později, se ke slovu dostává mladý muzikolog Vladimír Balthasar (1897-1978), autor nové studie o Bedřichu Smetanovi. Balthasar to, co bylo řečeno v první části knihy, rozebírá znovu, jinak, po svém... a konflikt je na obzoru. // Třetí část totiž přináší stanovisko prof. Antonína Heverocha (1869-1927), zastánce diagnózy arteriosklerosa mozková, který studii přečetl a rozzlobil se. I on proto ledacos opakuje, ledacos konstruktivně vyvrací, vysvětluje, argumentuje,… a s mimořádnou naléhavostí napomíná prof. Haškovce, který měl nezkušenému Balthasarovi coby konsultant zavčasu povědět, Balthasara upozornit, opravit ho,… a neučinil tak. Je to skoro pranýřování. Nutno však uvést, že Balthasarova studie je, jak se dívám, ve fondu městské knihovny v současné době nedostupná, takže zde otištěný Heverochův rozbor s přesnou stránkovou lokalizací sporných tvrzení je o to cennější, neřku-li k pochopení celé kauzy naprosto klíčový. Nepřeskočte ho. // Čtvrtá část knihy, která pojednává o generaci mladším Jaroslavu Vrchlickém (1853-1912), by se zdála nadbytečnou..., nebýt konstatování prof. Heverocha ve třetí části, že: „Nemoc Smetanova a Vrchlického jsou úplně shodny.“ Toto je zde uvedeno dokonce tučně. Čtenář má tak další možnost poznat, porovnat, udělat si vlastní názor. Doplňuji, že přednášku napsal prof. Josef Pelnář (1872-1964).

Dávám maximální počet hvězdiček a přidávám příslušné štítky. Vzácná kniha! // Vhodná pro devatenáctou příčku čtenářské výzvy, kdo už si chystá pro příští rok lísteček. :-) // A děkuji autorovi, který se takto pokusil podat úplnější, ucelenější obraz posledních deseti let Smetanova života.

Některé další osoby, jejichž jména se v knížce objevují:
- Josef Srb-Debrnov (1836-1904)
- Emanuel Zaufal (1837-1910)
- Eliška Krásnohorská (1847-1926)
- Adolf Čech (1841-1903)
- Emil Tréval (1859-1929)
- Václav Vladimír Zelený (1858-1892)
- Josef Thomayer (1853-1927)
- Ladislav Krouský (1866-1929)

--------------------------------------------
CITÁT CITÁTU:
My lékaři nelžeme, ale nevykládáme pravdu tam, kde toho není potřebí a kde bychom tím působili jiným lidem zbytečnou škodu nebo bolest. Hájit pravdu neznamená zbytečně rozkřikovati nepříjemnosti.

Kniha O Hlavovu diagnosu choroby Smetanovy v seznamech