O holčičce z jiného světa přehled
Aharon Appelfeld
Je válka a židovští chlapci Adam a Thomas se musí ukrývat v lese a čekat, než bude ve vesnici bezpečno a mámy si pro ně zase přijdou. Mají dost jídla a umí si poradit, ale zásoby se pomalu tenčí, příroda se s chlapci nemazlí a hlad je nemilosrdný. Vtom se jako spásný anděl zjeví holčička Mína. Není nakonec opravdu z jiného světa? Dojemný dětský příběh cenami ověnčeného hebrejského autora o neobyčejné odvaze, hlubokém porozumění a síle, která se skrývá tam, kde bychom ji někdy nečekali.... celý text
Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2014 , Albatros (ČR)Originální název:
A girl from another world, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O holčičce z jiného světa. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavá kniha, která se přečte jedním dechem. Asi bych ji doporučila jako čtení do vlaku, i když člověku zůstane v hlavě po zbytek dne. Je vidět, že příběh je psaný pro dětského čtenáře, který touží po zábavě, dobrodružství a šťastném konci. Pro dospělého čtenáře zde vyvstává mnoho otázek, zejména praktického rázu. Také mě dost trápí konec, který zůstává v podstatě otevřený a člověk nemá jistotu, že je šťastný, i když malému čtenáři by mohl tak připadat.
Co se týče jazyka, na to, že je kniha o dvou malých klucích a je určena pro dětské čtenáře, je psaná hodně specifickým stylem řeči. Oba mluví jako dospělí a ani ne jako běžní dospělí. Jde o velmi spisovný a filozofický jazyk. Otázkou pro mě je, zda to tak autor skutečně psal cíleně nebo v ivrit je tohle běžná mluva u všech nebo zda je to chyba překladu.
Je mi dvanáct a ani na minutu mi nepřišlo že by byla kniha psána moc filozoficky či složitě.
je to velmi poutavá kniha, vtáhne vás do lesního válečného příběhu že si toho ani nevšimnete a už jste na jiném místě. Doporučuji
Kniha O holčičce z jiného světa v seznamech
Židé druhá světová válka (1939–1945) pro děti boj o přežití parta dětí holokaust, holocaust dějiny pro děti a mládežAutorovy další knížky
2014 | O holčičce z jiného světa |
2014 | Květy temnoty |
2000 | Sebeklam |
2009 | Dva osudy |
Vím, že kniha baví děti přiměřeného věku, nemohou se odtrhnout, je čtivá, drží je v napětí. Pro mě byla asi moc zdlouhavá, události se hodně opakují, ale také jsem trnula, jak příběh dopadne (i když je mi jasné, že dětská kniha má určité parametry). Kluci si s nástrahami samostatného života poradili velmi dobře, hodně se mi líbilo i téma šikany a jinakosti. Dobrodružství, které prožívali, mohlo velmi dobře nastínit danou tematiku, aniž by se autor omezil na pouhá fakta.