O mé rodině a jiné zvířeně přehled
Gerald Durrell
Dětství na Korfu série
1. díl >
Gerald Durrell psával o roztodivných zvířatech se stejnou láskou a humorem jako o své rodině, až časem přestala být hranice mezi jedním a druhým zřetelná. Leckoho by to zneklidnilo, pro zoologa s literárním talentem to však bylo ideální splynutí. Autor sděluje čtenářům pouze historky vlídné, neurážející, leč sršící často laskavým humorem. A také bezpočtem faktů, protože jako správný milovník přírody ví, že láska k ní nestačí, že je zapotřebí o ní rovněž vědět téměř všechno.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Příroda, zvířata
Vydáno: 2008 , BB artOriginální název:
My Family and Other Animals, 1956
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O mé rodině a jiné zvířeně. Přihlašte se a napište ho.
Spíše 3.5 než plné 4 hvězdičky, protože některé přírodopisné kapitoly byly jednoduše příliš dlouhé - viz kapitolka o kudlance nábožné a gekonovi. Nejraději jsem měla části o Gerryho rodině, ačkoli i tam mě trochu zarážel jejich přístup k matce, který se mi zdál trochu moc drzý a shovívavý. Nejlepší byla rozhodně předposlední kapitola, Zábava se zvířaty, a pak závěr té poslední. Kočovný cirkus, ha!
Úsměvné příběhy ze života jedné anglické rodiny na počátku minulého století, která se přestěhuje na ostrov Korfu. Ústřední postavou je sám autor v útlém dětském věku, přičemž jeho neuvěřitelné zaujetí veškerým zvířectvím (a taky neskonalá shovívavost jeho matky) způsobuje různé komické situace. Velice příjemná a milá knížka, kterou jsem si náležitě užila.
Kniha O mé rodině a jiné zvířeně v seznamech
v Přečtených | 1 274x |
1983 | Mluvící balík |
1986 | O mé rodině a jiné zvířeně |
2008 | Ptáci, zvířata a moji příbuzní |
1996 | Zahrada bohů |
1988 | Ostrov v nebezpečí |
Tahle knížka mi změnila život - nebýt jí (a seriálů Davida Attenborougha plus knih Zdeňka Veselovského), byl by ze mě astronom. Místo toho mě Durrell během čtení první stránky naprosto uhranul, obsahově i jedinečným stylem, jakým pracuje s jazykem (dodnes si živě pamatuju, kde jsem tehdy koncem 80ých let začal číst a celou scénu okolo). Díky mojí rodinné situaci se z Geralda stal můj náhradní "otec na dálku". Chtěl jsem cestovat jako on, poznávat všechny kouty světa a jejich živáčky (nejdřív Řecko, kde se "O mé rodině" odehrává, s dalšími knihami pak zbytek planety). Nejdřív to byl sen zcela mimo realitu. I po roce 1989 jsem bral jako vrchol možného cestu na Nezider do Rakouska... a letos mi vyšla kniha fotek ze všech kontinentů, kterou jsem poprvé fyzicky uviděl až po návratu z dvouměsíční cesty do Bolívie a Brazílie; "Ptačí svět očima fotografa" si hověl ve výkladu knihkupectví hned vedle "Života ptáků" Davida Attenborougha - mého dalšího hlavního vzoru... Bez Durrellovy "O mé rodině" by se to nejspíš nestalo. Kdyby mi někdo v době, kdy jsem tuhle peckovní knihu četl poprvé, vyvěštil, co se mi přihodí o skoro 40 let později, budu si myslet, že se zbláznil.
Můžeme si plnit sny, které jsme si ani netroufli přát. Díky, Gerry.