O myšiach a ľuďoch přehled
John Steinbeck
Americký spisovateľ John Steinbeck je nositeľom Nobelovej ceny za literatúru z roku 1962. Novela O myšiach a ľuďoch je príbeh sezónnych robotníkov z drsného farmárskeho amerického západu. V čase hospodárskej krízy sa stretávajú ľudia z okraja spoločnosti, ktorí však ešte stále dúfajú, že uskutočnia svoj americký sen a získajú kus pôdy, na ktorej si postavia dom, a lásku. Centrom dramatického príbehu je vzájomný vzťah jednej kontrastnej dvojice, fyzicky mocného, no duševne zaostalého Lennieho a bystrého, praktického Georgea, ktorí sú odkázaní jeden na druhého. A potom im cestu skríži žena.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2008 , Slovart (SK)Originální název:
Of Mice and Men, 1937
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O myšiach a ľuďoch. Přihlašte se a napište ho.
Líbila se mi výprava na americké ranče s Johnem Steinbeckem i s filmem, který vznikl podle jeho knihy. Jde o poměrně jednoduchý příběh, který ale nabízí mnoho otázek a podnětů k zamyšlení. John Steinbeck je výborný vypravěč, který i na krátkém jednoduchém příběhu dokáže postavy krásně charakterizovat a popsat prostředí tak, že máte pocit, jako byste se ocitli uprostřed dění. Moc se mi to líbilo a těším se, že si od Johna Steinbecka přečtu další knihy.
"Ve dveřích stál jakýsi habán. V podpaží držel zmačkaný širák a sčesával si dozadu dlouhé černé vlhké vlasy. Na sobě měl, podobně jako ostatní, modré cvilinkové kalhoty a krátkou cajkovou kazajku. Když se dočesal, vykročil do světnice a kráčel tak majestátně, jak to dovede jen člověk královské krve nebo mistr svého řemesla. Byl to kočí od velkých spřežení, kníže ranče, který dovedl řídit spřežení deseti, šestnácti, ba i dvaceti mul jednou jedinou opratí vedoucí až k čelné řadě spřežení. Švihnutím biče zabil mouchu na zadku muly v poslední řadě spřežení, a muly se přitom ani nedotkl. V jeho vystupování byla taková vážnost a takový klid, že když promluvil, všichni vždycky umlkli. Jeho autorita byla tak veliká, že jeho slovo platilo, ať šlo o cokoli, o politiku, stejně jako o lásku. Takový byl Slim, kočí pro velká spřežení. Jeho ostře řezaný obličej neříkal o jeho stáří nic. Mohlo mu být stejně pětatřicet jako padesát. Jeho ucho slyšelo víc, než co mu kdo říkal, a v jeho pomalé řeči zněly svrchní tóny nikoli přemýšlivosti, nýbrž chápavosti jdoucí nad to, co se dá přemýšlet. Jeho ruce, velké a hubené, byly, když něco dělaly, citlivé jako ruce chrámové tanečnice."
Konečně povinná četba, která mě bavila! Krásně ukazuje podmínky tehdejší doby. Je pravda, že se to četlo pomaleji, ale alespoň byl zajímavý děj.
„Ve dveřích stál jakýsi habán. V podpaží držel zmačkaný širák a sčesával si dozadu dlouhé černé vlhké vlasy. Na sobě měl, podobně jako ostatní, modré cvilinkové kalhoty a krátkou cajkovou kazajku. Když se dočesal, vykročil do světnice a kráčel tak majestátně, jak to dovede jen člověk královské krve nebo mistr svého řemesla. Byl to kočí od velkých spřežení, kníže ranče, který dovedl řídit spřežení deseti, šestnácti, ba i dvaceti mul jednou jedinou opratí vedoucí až k čelné řadě spřežení. Švihnutím biče zabil mouchu na zadku muly v poslední řadě spřežení, a muly se přitom ani nedotkl. V jeho vystupování byla taková vážnost a takový klid, že když promluvil, všichni vždycky umlkli. Jeho autorita byla tak veliká, že jeho slovo platilo, ať šlo o cokoli, o politiku, stejně jako o lásku. Takový byl Slim, kočí pro velká spřežení. Jeho ostře řezaný obličej neříkal o jeho stáří nic. Mohlo mu být stejně pětatřicet jako padesát. Jeho ucho slyšelo víc, než co mu kdo říkal, a v jeho pomalé řeči zněly svrchní tóny nikoli přemýšlivosti, nýbrž chápavosti jdoucí nad to, co se dá přemýšlet. Jeho ruce, velké a hubené, byly, když něco dělaly, citlivé jako ruce chrámové tanečnice.“
Kniha O myšiach a ľuďoch v seznamech
v Přečtených | 9 063x |
ve Čtenářské výzvě | 1 793x |
v Mé knihovně | 808x |
v Chystám se číst | 1 167x |
přátelství, kamarádství smrt zfilmováno 20. století americká literatura venkov Amerika USA (Spojené státy americké) 30. léta 20. století slaboduchostAutorovy další knížky
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
1941 | Hrozny hněvu |
2002 | Na plechárně |
2003 | Toulavý autobus |
S touto knihou jsem se setkala asi jako většina studentů, tedy díky povinné četbě. Každopádně stála za to. Smutný příběh záhy čtenáře chytne za srdce. Od začátku jsem si zamilovala postavu Lennyho, hlavně díky popisu jeho mentálního postižení a charakteru.