O Norikovi přehled

O Norikovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486334/bmid_o-norikovi-LQf-486334.jpg 5 104 104

Autor předkládá nejrůznější překážky, které hráč řeší vlastním rozhodnutím, či náhodně. Hru, která nepostrádá vtip, předchází podrobný návod. Určeno zájemcům od středního školního věku. Knížka - hra posílá hráče - jednoho ze tří synů chudé rodiny, do světa hledat štěstí. 2 Otevři ho prolistuj. Povšimni si například bodů 833, 128 nebo 179 a také všech bodů, které jsou násobkem součtu číslic tvého rodného čísla. Pak jdi na 5. 3 Radši se ho ani neptej, stejně nic neví. Věz, že se jedná o první gamebook známého autora her (např. Aréna, spolupráce na Dračím doupěti). Pokud se chceš zahrát gamebook, který se nebere tak smrtelně vážně, jak bývá zvykem, je to kniha pro tebe. Jdi na 5. 4 Tak jsme tě konečně dostali! Spadla klec. Víme, kdo jsi a jak se jmenuješ. Už je to tak, budeme tě muset udat. Asi tě zavřou… Nebo aspoň vyhodí ze školy… No, možná se budeme moci dohodnout. Je tu jistá možnost – běž na 5. 5 Běž za prodavačem a hlasitě řekni: „Rád bych si zakoupil tento skvělý gamebook. Myslím, že je to velmi výhodná koupě a doporučuji ho všem, kdo je hrají a všem, kdo je začít hrát chtějí.“ Pak zaplať sto dvacet devět měďáků… chci říct korun českých. Šťastný konec.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O Norikovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Morbidus
27.04.2024 5 z 5

Kdybych dělal Top 5 nejlepších gamebooků, ten O Norikovi bude jednoznačně mezi prvními místy. V Česku si podle mě v důsledku nemůžete říkat hráč gamebooků, aniž byste tento příběh alespoň zkusili. A slovo příběh používám úmyslně, protože ten je zde jednoznačně v popředí a emoce zvládá přenášet na jedničku. Vypravěč moc dobře ví, co dělá a jednoduše si se čtenáři hraje; evidentně má hráče prokouknuté skrz na skrz. Tato autorská jistota se projevuje i ve výrazně humoristickém ladění příběhu, který je laděn do světlejších odstínů někde mezi fantasy, pohádkou a dračákem.
Může se tedy zdát, že je tento gamebook jeden z těch lehčích - ale chyba lávky! Je sice prudce hratelný, ale potrápí. Zejména legendární les Levektekadruzab je sítem, které ty méně trpělivé spolehlivě odežene (byť s trochou rozumu a štěstí se jím dá projít snadno). Je pravda, že pokud máte extrémní smůlu na kostky, tak hrou neprojdete, ať už si na počátku zvolíte jakého Norika chcete. Na druhou stranu lze příběh dohrát jak s chytrou, tak i se silnou postavou, které se pochopitelně bude dařit v činnostech dle její nátury. Důrazu na příběh jsou podřízena i pravidla, která jsou za mně elegantní, jednoduchá a mohou se dynamicky měnit dle fáze hry. Ona už ta kniha obálkou (v případě pevné vazby nějak pobledly barvy), názvem i anotací na zadní straně knihy ukazuje, s čím máte tu čest. Je to pecka.
Pokud jste O Norikovi ještě neslyšeli, nastal čas vyrazit za štěstím!

kniper
12.09.2023 5 z 5

Sice je to můj teprve první přečtený gamebook, ale tento je z nich jednoznačně nejlepší. Ne tak vážně .. má sice trochu pomalejší rozjezd s popisem pravidel, ale když se dovíte za jakého Norika budete hrát, hra začne nabírat svižnější tempo. Je tu spousta originálních historek a postav, které nejednou nutí čtenáře do smíchu nebo zamyšlení. Na některé postavy budete ještě dlouho po přečtení s láskou vzpomínat. i herní mechanismus se občas originálním způsoběm proměňuje, což jen přidává na zábavnosti. Pokud to nezkoníte, projdete lesem, přes sedmero hor a řek, seberete všechnu odvahu a zvolíte správně srdcem, tak ŠŤASTNÝ KONEC je prostě bomba. Tak to v pohádkách (ale nejen v nich) má chodit. Je to geniální počin a troufám si napsat, že i světového formátu.


RichardWest
29.08.2023 4 z 5

Nejlepší gamebook, jaký jsem kdy četl/hrál. Byla to opravdu paráda, ale na zoufalství při bloudění v lese nikdy nezapomenu a ubírám kvůli tomu i jednu hvězdu. :D

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O Norikovi v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených130x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených16x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

parodie gamebooky

Autorovy knížky

Vladimír Chvátil
česká, 1971
1997  92%O Norikovi