O podivné záhadě na poštovním úřadě přehled
Josef Hiršal
Vyprávění o nové poštovní schránce, kterou listonoš při dopravě na poštovní úřad zapomněl v lese a když se pro ni druhý den vrátil, nalezl v ní dopisy rozmanitých obyvatelů lesní říše.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O podivné záhadě na poštovním úřadě. Přihlašte se a napište ho.
Kniha O podivné záhadě na poštovním úřadě v seznamech
1992 | Enšpígl |
1957 | Básnický almanach 1956 |
1959 | Kocourkov |
2007 | Let let |
1968 | JOB-BOJ |
Pamatuji si vůni pošty, té z 80., nebo 90. let minulého století, kdy jsem brigádničil jak na městské centrále, tak na venkovské pobočce.
"Staří, mladí, velcí, malí,
listonoše každý chválí.
Kdo ho potká, raduje se,
že mu něco nese."
No, při roznášce ve městě jsem trochu bloudil a občas popletl schránky, takže jsem spíš slyšel křik, ale na venkově mě vítaly babičky a dostal jsem výslužku - někde kousek koláče, jinde drobné z důchodu.
Josef Hiršal s Bohumilou Grögrovou a ilustrátorkou Olgou Pavalovou vytvořili nápaditý (i typograficky) příběh, který graduje ve druhé polovině. Poté, co listonoš po polední siestě v lese zapomene schránku a vrací se pro ni druhý den... Jenže v schránce jsou netradiční psaní...
a začíná vtipná identifikace odesílatelů.