O venkovanech přehled

O venkovanech
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420919/bmid_o-venkovanech-4XP-420919.jpg 4 19 19

Po dětech si Sempé vzal na paškál venkovany a jejich styl života. Jean-Jacques Sempé (* 1932) je francouzský humoristický kreslíř. V Česku je slavný ilustracemi k sérii knih Reného Goscinnyho Mikulášovy patálie, je ale především autorem legendárních kreslených knih, příběhů a vtipů. První vtipy a karikatury nakreslil ve dvanácti letech, o dva roky později opustil školu a vystřídal několik dočasných zaměstnání: byl prodavačem kol, podomním obchodníkem se zubní pastou v prášku, praktikantem na dětských táborech a dodavatelem vína. Na začátku padesátých let se před ním otevřela kariéra humoristického kreslíře. První kresby otiskuje v novinách Sud Ouest. Belgický rozhlasový týdeník Le Moustique použil několik jeho kreseb na titulní stranu a Sempé byl záhy požádán, aby vytvořil vlastní postavičku. Nakreslil chlapečka na kole a dal mu jméno malý Mikuláš (podle reklamy na obchod s vínem Nicolas). Šéfredaktor ho propojil s Reném Goscinnym, aby společně udělali komiks. Vznikla série komiksových gagů, které byly v časopise uveřejňovány každý týden. O několik let později vyšla o Mikulášovi první kniha. Od roku 1953 Sempé pravidelně publikuje v několika zásadních francouzských novinách a časopisech, v roce 1978 se poprvé stane autorem obálky New Yorkeru. Od roku 1962 vydává téměř každoročně album kreslených humorných příběhů.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Volvox Globator

Quelques enfants, 1983

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O venkovanech. Přihlašte se a napište ho.

trudoš
01.12.2024 4 z 5

Drobná kniha s obsahem několika málo kreslených vtipů, které geniálním způsobem vystihují podstatu francouzského venkova. Ale to je v důsledku asi tak všechno, co o knize lze říci. Kdyby se těch šedesát stran proměnilo na tři sta, hodnotil bych bez zaváhání plným počtem. Takhle je to jen miniaturní ochutnávka z nepřeberného množství ilustrací, jež má francouzský výtvarník Jean-Jacques Sempé na kontě, včetně samostatně vydaných publikací. Takže na jednu stranu je to škoda, na stranu druhou ovšem nádhera. Nádhera na pohled, jak snadno lze za pomoci několika linek vykreslit groteskní situaci, která perfektně zachytí vše. Sempého styl je příznačný, kdy velký obrázek skrývá detail, jenž je v přímém kontrastu s jinak malebnou kompozicí. Je v tom moudrost, nadhled, zkušenosti i nostalgie; to vše pěkně v černé a bílé, víc netřeba. Takže nelituji jediné investované koruny a jdu znovu listovat humoristickou knížečkou, která se nikdy neomrzí, přičemž se u ní baví celá rodina bez rozdílu věku.

puml
19.06.2023 5 z 5

Skvělé skeče z venkova. Jednoduché, pár stránek, ale přitom to o venkovanech a potažmo měšťácích řekne víc, než lecjaký bildungsroman. Doporučuji.

čika
10.05.2021 5 z 5

Takéto knihy sú ako kvalitné antidepresívum. Sempého génius vás volá na vidiek a je to jazda, popri ktorej sa budete uškŕňať, ironicky dvíhať obočie alebo len tak usmievať "do blba". Merci beaucoup.

Kniha O venkovanech v seznamech

v Mé knihovně5x