O vrcholu zření přehled
Mikuláš Kusánský
„FILOSOFICKÉ POJEDNÁNÍ JEDNOHO Z PŘEDCHŮDCŮ MODERNÍHO MYŠLENÍ". Spisek O vrcholu zření (De apice theoriae, 1464) je posledním dílem velikého renesačního myslitele Mikuláše Kusánského. V jistém smyslu v něm završuje své dosavadní myslitelské úsilí o nalezení pravého Božího jména; tím se nyní stává absolutní „Moci“ (Posse), jehož je vše projevem. – S myšlenkovým světem Mikuláše Kusánského se čtenáři nakladatelství Vyšehrad již měli možnost seznámit v nedávno vydaném výboru z kardinálova díla. Nyní tak mohou konečně zhodnotit jeho vývoj vcelku. Vhled do tohoto vrcholného spisu má ulehčit připojená úvodní studie (Karel a Pavel Flossovi).... celý text
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2003 , VyšehradOriginální název:
De apice theoriae, 1464
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O vrcholu zření. Přihlašte se a napište ho.
Kniha O vrcholu zření v seznamech
P: Čo hľadáš?
K: Správne vravíš!
P: Ja sa Ťa pýtam a ty sa mi vysmievaš? Pýtam sa, čo hľadáš, a ty hovoríš "správne vravíš", bárs nevravím nič, pýtam sa.
K: Keď si povedal "čo hľadáš" povedal si to správne, pretože hľadám niečo. Ktokoľvek hľadá, hľadá niečo. Keby totiž niečo nehľadal, nehľadal by vôbec. Ja teda - ako všetci poznanie hľadajúci - čosi hľadám, a veľmi túžim vedieť, čo to je, čo sa tak usilovne hľadá.
P: Domnievaš sa, že by sa to mohlo nájsť?
K: Určite. Veď tiahnutie, ktoré je všetkým hľadajúcim vlastné, nie je márne.
P: Ak však to niečo nikto doteraz nenašiel, ty sa snažíš všetkých prekonať?
K: Domnievam sa, že mnohí to nejako zahliadli a to, čo zbadali uložili do spisov. Pretože, keby to niečo, čo vždy bolo a bude hľadané, bolo úplne neznáme, ako by ho bolo možné hľadať, ak by aj po objavení zostalo nepoznané? Preto ktosi múdry povedal, že to všetci vidia, aj keď len z diaľky.