O zbojníkoch a o pokladoch z Moravského Valašska přehled
Jan Kobzáň
První vydání výjimečné knihy valašských pověstí z roku 1927. Kobzáň, který byl dosud považován pouze za skvělého ilustrátora, překvapil vyspěle zpracovanou autorskou knihou, pochopitelně bohatě vyzdobenou jeho nenapodobitelnými dřevoryty. Je plná napínavých zbojnických příběhů, historek o pokladech skrytých v zemi a o způsobech, jak lze takové poklady získat.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O zbojníkoch a o pokladoch z Moravského Valašska. Přihlašte se a napište ho.
Jan Kobzáň je známý valašský malíř a grafik. Umělec, jehož tvorba se především zabývala tématy valašské historie. Ve 30. letech 20. století se rozhodl sesbírat různé valašské lidové pověsti a vydat je knižně. Kniha taky obsahuje spoustu ilustrací, tvořených hlavně pomocí dřevorytu. Pověsti jsou psané ve valašském nářečí.
Kniha O zbojníkoch a o pokladoch z Moravského Valašska v seznamech
Valašsko zbojníci moravské pověsti
1980 | O zbojníkoch a o pokladoch |
1984 | U počátků vod |
1959 | Zbojnícky destament |
2014 | Pohádky a pověsti Jana Kobzáně |
Na této knize jsem vyrůstal. Četl mi ji dědáček, četl sem ju já a čtu aj svým dětem. Kniha plná pověstí a příběhů, které ostatní spisovatelé jenom plzní a upravují. Toto je základ všech pověstí. A bude film :)