Období hurikánů přehled

Období hurikánů
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478385/bmid_obdobi-hurikanu-qoI-478385.png 4 53 53

Šamanka je mrtvá. Někdo ji zavraždil. Nejde ovšem o to kdo, ale proč. Každý by si našel důvod – zpackaný potrat, peníze, drogy, ponížení, zoufalství. Příběhy obyvatel zapadlého městečka v karibské části Mexika jsou naléhavým a surovým svědectvím, které se z románu hrne a valí v proudu vulgarit, nářků a nadávek. Jako by všechny postavy chtěly do každé věty vmáčknout svou bolest, vztek a bezmoc vůči světu a zároveň se nechtěly vzdát své touhy po štěstí. Mexická spisovatelka Fernanda Melchorová tuto životní realitu dobře zná. Popisuje ji mnoho let jako novinářka – za své články získala cenu mexického PEN klubu. Zná ji i jako žena, která v karibské oblasti země vyrůstala. Kniha byla přeložena do několika evropských jazyků, německý překlad získal významné ocenění Internationaler Literaturpreis a v roce 2020 byla kniha nominována na Mezinárodní Bookerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka

Temporada de huracanes, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Období hurikánů. Přihlašte se a napište ho.

skalka.
14.08.2024 4 z 5

Ačkoliv je kniha psaná velmi čtivě, nečetla se s lehkostí. Velmi naturalistické popisy násilí a chudoby ve mně vyvolaly silný pocit odosobnění, předpokládám ale, že to mohl být jeden z vedlejších cílů autorky. V každém případě se jedná o zajímavý náhled do reality mexického venkova.

Lubomeer82
16.07.2023 4 z 5

Román plný domácího násilí, drog, nevázaného sexu, znásilňování, vulgarit a dalších peprností. První asi třetina knihy na mě působila jako nezvladatelné chrlení grafomana/nky, kdy vůbec nemáte šanci se v textu orientovat. V dalších částech se text poněkud ustálí, ale popis věcí, které se na stránkách odehrávají nechcete chvílema ani číst natož pak někdy prožít. Ne, že by to bylo v první části lepší, ale vše nabyde na intenzitě, až do bolesti. Autorka prý popisovanou realitu dobře zná, upřímně jí nic z toho nezávidím.
Mnohokrát jsem knihu během četby chtěl zahodit, ale nakonec jsem ji přece jen dočetl.

Janamed
07.07.2023 3 z 5

Neobvykle vulgární román mexické spisovatelky Fernandy Melchorové určitě není pro ty čtenáře, kteří neholdují nekultivovaným dílům. A přesto, že je odlišný svou koncepcí, která Vám neumožní knihu odložit, abyste neztratili nit, nadmírou užitých vulgarit a obscénních partů, je neskutečné poutavý. Ano! Je to něco jiného, netradičního a určitě kontroverzního. Tečky dílo téměř nezná. Přiznávám dokonce, že některé části mne neustálým hanlivým slovníkem až rozčilovaly a přímo znechucovaly, ale protože takový román nečtu každý den, rozhodně četby nelituji. A určitě se takovým výzvám nevyhýbám. Autorka projevila odvahu vyjít s něčím podobným a překladatelka vládne neskutečně pestrým hanlivým slovníkem. Radost román překládat.

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021

Kniha Období hurikánů v seznamech