Obětiny přehled
Robert Marasco
Ben a Marion Rolfeovi se zoufale snaží uniknout nutnosti strávit dusné léto ve svém stísněném a hlučném bytě v Queensu. Takže když dostanou možnost pronajmout si na celou sezónu panské sídlo na severu státu New York za pouhých 900 dolarů, je to nabídka, která se nedá odmítnout. Má však jeden háček: za podivnými a složitě vyřezávanými dveřmi v odlehlém křídle domu žije postarší paní Allardyceová a Rolfeovi budou mít na starost přípravu jejích jídel. Zdá se však, že paní Allardyceová nikdy nevychází ze svého pokoje, a brzy se ukáže, že se v domě děje něco podivného a děsivého. Jak napětí roste a směřuje k odhalení toho, co se skutečně skrývá za zamčenými dveřmi, zjišťují Rolfeovi, že jejich levný prázdninový pronájem stojí strašlivou cenu... Zápalné oběti (1973), podle nichž byla natočena klasická filmová adaptace z roku 1976 a které měly přiznaný vliv na Osvícení od Stephena Kinga, patří k nejoriginálnějším a nejděsivějším románům o strašidelných domech, jaké kdy byly napsány... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2023 , FobosOriginální název:
Burnt Offerings, 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obětiny. Přihlašte se a napište ho.
Celkem čtivě napsaná kniha. Neustále jsem očekával co se stane nebo co se tam vlastně děje.
Četl jsem předtím už i Osvícení od Kinga a opravdu tam nějaké podobnosti vidím, ale dle mě to King zpracoval lépe. Konec tady není jasně daný a to je za mě celkem škoda.
Určitě se dá doporučit ke čtení, ale o žádný zázrak se za mě nejedná.
Chcete klasický horor, který vznikl téměř před 50 lety a jehož plíživá atmosféra Vás pohltí? Dejte si Obětiny. Ne, tohle není prvoplánově strašidelný dům plný duchů nebo démonů, ale zlo, které rozkládá lidi žijící v domě hezky pomalu a plíživě. Co všechno jste ochotni obětovat proto, abyste měli dům svých snů zadarmo? Manžela? Syna? všechno, čeho jste v životě zatím dosáhli? A nebo je to všechno ještě úplně jinak?
Robert Marasco nám tu servíruje příběh, který sice pomalu plyne a mohlo by se zdát, že se vlastně ani nejedná o horor, ale opak je pravdou. V rámci žánru je tahle kniha klasikou, která by neměla uniknout nikomu.
Navíc nová reedice od Fobosu (Smrtihlav) nese nádherné zpracování těhle klasických děl. To prostě chcete.
A kdo by se pořád nechytal, Obětiny dostaly do kolen i Stephena Kinga, který po jejich přečtení napsal Osvícení.
Moje hodnocení:
9/10
Pekař příběhů, Horší než smrt a další knižní novinky (26. týden)
25.06.2023
Kniha Obětiny v seznamech
Atmosféra byla hutná, ale nebála jsem se tak moc, jak jsem očekávala.
Ale také mi to přišlo trochu nedotažené (některé linky), konec byl bomba, i když se dal lehce předvídat.