Obetný baránok přehled
Daphne du Maurier
Angličan John sa vo Francúzsku zoznámi s grófom de Gué, ktorý vyzerá, ako by mu z oka vypadol. John zastúpi grófa v rodine i v podnikaní a nikto zámenu neodhalí - ani grófova manželka, brat, matka... Virtuózne namiešaný koktail rodinných vzťahov a hľadania vlastnej identity v prostredí francúzskej aristokracie.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , Slovenský spisovateľOriginální název:
The Scapegoat, 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obetný baránok. Přihlašte se a napište ho.
Vykreslit charakter postavy, tak aby byl uvěřitelný a navíc neztratil nic z lidské neukotvenosti, mnočetnosti, ze své rozervanosti a nestálosti a nevědomosti je těžké. Zaplnit takovými postavami knihu se zdá být skoro nemožné, a o přesto to Daphne du Maurier znovu dokázala.
Obětní beránek není románem o záměně jednoho za druhého, ale o tom, kde se obě tak odlišné osobnosti střetávají, poznávají a mění. Spisovatelka se nedrží tak populární konceptu dobrého, nebo špatného člověka – o to zde nejde.
Jde tu o člověka – tečka.
A to je asi vše, co je potřebné vědět.
Daphne psát umí, o tom mě přesvědčila už dřív :). A tahle její kniha je zase výborně napsaná a čtivá. Záměna osob mě zaujala a byl jsem zvědavý, jak to dopadne. Víc už psát nebudu, dávám pět stars a pro dnešek končím :))).
Kniha Obetný baránok v seznamech
detektivní a krimi romány anglická literatura záměna dvojníci, dvojnictví
2019 | Hospoda Jamajka |
2019 | Mrtvá a živá |
1972 | Dům na pobřeží |
1991 | Únik |
1995 | Má sestřenka Rachel |
Opäť vynikajúco napísaný román. Samotný motív zámeny pritom pôsobí jednoducho. Aspoň zo začiatku. Niečo ako detský žartík, ktorého obeťou sa stáva jeden z dvojníkov. Profesor John sa rozhodne, že v ňom bude pokračovať. Pretože je to jednoduchšie, ako snažiť sa vysvetliť, kým je a kým nie je. Francúzske kulisy dopĺňa zástup hneď niekoľkých takmer až výstredných postáv.
A to je presne ten prvok, ktorý z tejto knihy robí silný a nezabudnuteľný zážitok. Výborne vyprofilované charaktery postáv a ich psychologizácia. (V tomto smere teda klasická Daphne du Maurier.) Práve vďaka tomu som to všetko prežívala spolu s nimi a najmä som dokázala precítiť ich myšlienky. Ich obavy, ktoré sa zdali byť ohromne veľké, až kým ich niekto nevyriešil v podstate niekoľkými slovami.
Koniec ma v mnohom prekvapil. Najmä v tom, že mi pripadal ako repete začiatku. Len pôsobil úplne inak, pretože aj hlavný hrdina už bol úplne iný.