Objevení Tróje přehled

Objevení Tróje https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45194/bmid_objeveni-troje-9bc-45194.jpg 5 122 122

Kniha "Objevení Tróje" pojednává o Parisovi a Heleně, o trojské válce, o dobrodružstvích lstivého Odysea a o dalších hrdinech a událostech, které ozpíval ve svých hrdinských básních slavný Homér. Vypráví i o muži, jenž pokládal Homéra nejen za básníka, ale i za historika - a k úžasu svých vrstevníků našel místo, kde kdysi stála Trója a dokonce vykopal její hradby - O Heinrichu Schliemannovi. A nakonce tato knížka hovoří o otázkách okolo Homéra a jeho díla. Již pětadvacet staletí studují učenci tyto problémy - tak snad stojí za to podívat se, k čemu dospěli v tichých pracovnách evropských a amerických univerzit a co objevili v troskách homérovských hradů v Malé Asii a v Řecku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Objevení Tróje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

konicekbily
03.11.2023 5 z 5

Od mládí vím, že Tróju objevil "jakýsi" Němec a že to bylo "snad někde v Turecku". Na stará kolena jsem se v první části seznámil s řeckými bájemi o trojské válce. Ty inspirovaly v mládí Schliemanna natolik, že uvěřil možnosti, že Trója skutečně existovala a že ji najde. V druhé biografické části o objeviteli se dovídám, co vše musel podstoupit, aby si splnil svůj sen z mládí a jak toho dosáhl a co našel a jakými prostředky to dosáhl. Vhodná je i třetí část, kdy je vše zhodnoceno "vědecky", co bylo anebo nebylo a patrně to již nebude nikdy zjištěno! Velice dobrá kniha, může to být literatura faktu, biografie či beletrie a čtenář pokud se o problematiku zajímá, bude spokojen!

Rihatama
25.08.2023 5 z 5

Velké objevy archeologické nejsou na rozdíl od velkých zámořských nebo technických objevů limitovány časem. Nejsem archeolog, ale taky tuším, že dnes jsou snahy o velké objevy více regulovány a omezovány. Schliemannovi "stačilo" obrovské odhodlání, zápal a manažerské a podnikatelské/výdělečné schopnosti, neb všechno a všechny musel hradit a uplácet ze soukromého rozpočtu. Ku prospěchu mu nepochybně bylo jeho jazykové nadání (naučit se jakýkoliv jazyk za 3 měsíce?) a vysoké IQ. A láska k Homérovi. Na samém počátku celoživotní cesty Heinricha Schliemanna v 2. polovině 19. století totiž stála Homérova Iliada a Odysseia. Kdo by dnes hledal vodítka k největším archeologickým památkám v básních? Možná ještě Brownův Robert Langdon. A Schliemann.

Pouť Heinricha Schliemanna k objevení Tróje byla dlouhá, ale stálo při něm i potřebné štěstí. Proti němu pak spousta závisti a nepřejícnosti. Lidská přirozenost. A tak, i když se ze zapáleného a informovaného laika a snílka v průběhu času vypracoval na odborníka s doktorským titulem, právě vědečtí kolegové stáli za zpochybňováním výsledků a metod jeho práce. Buď, jak buď, byl to taky, jak vyplývá ze Zamarovských popisů, kromobyčejně nesobecký člověk, který své objevy Hisarliku, Tróje, pohřbených pokladů a dalších architektonických památek z doby Mykénské věnoval tuhle Řecku, tuhle Německu. V případě této publikace jdou stejnou měrou zásluhy za autorem. Zamarovský literaturu faktu, aniž slevuje z historické přesnosti, podává mimořádně zajímavým, poutavým jazykem, okořeněno Homérovými básněmi. Moje hodiny dějepisu opět dostaly na frak. Hnedle jsem si ale taky vybavila svou návštěvu Kréty a mykénských památek. Žasla jsem nad cca 3000 let starou nádherou plnou mramoru a slunečního žáru. Dokud jsem při své toulce v zadních končinách bývalého palácového komplexu ve Faistu nezahlédla dělníky s kolečky s maltou vedle hromady stavebního materiálu. Tohle nevypadalo na vykopávky, ale spíš jejich rekonstrukci ;-).


Camelot
24.10.2021 5 z 5

Není pochyb, že od napsání této knihy se nad Hisarlikem přehnalo mnoho bouřek a jeho prašnými stezkami šlapaly desetisíce nohou. Jako laik mám pocit, že ani tak dlouhá doba zásadně nezpochybnila autorovy vývody a shrnutí, pokud se předmětu zájmu knihy týká.
Ta kniha má sílu zaujmout čtenáře a předat mu mnohé z poselství Hómerova, Schliemannova a jeho kolegů a následovníků. Četl jsem už Stollův „Sen o Tróji“ nebo Stoneův „Řecký poklad“, a přesto nejsem nasycen úchvatného Schliemannova příběhu o objevení Tróje. Příběhu plného snění, touhy a ochoty podřídit jim vše ve svém životě. Příběhu, jenž je završen úspěchem a slávou, ale také pokorou a ochotou vystavit se kritice a tu oprávněnou smířlivě přijmout. Příběhu, v němž peníze jsou prostředkem k dosažení bohulibého cíle, nikoliv cílem samy o sobě.
Zamarovského kniha je na rozdíl od obou životopisů něčím více. Není tak detailní, pokud se týká Schliemannova života díla, ale zasazuje obojí do kontextu jeho celoživotní vášně a do kontextu bádání, jež nekončilo se Schliemannovou smrtí.
Mám takové knihy rád a musím uznat, že Zamarovský uměl psát. Psal lehkou rukou a mohl si dovolit dopustit se sem tam i zlehčení tématu, které vědě nikdy neublíží, není-li dogmatická.
Ta kniha stojí za to.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Objevení Tróje v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených176x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených20x
v Knihotéce214x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x