Obojek přehled

Obojek
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517403/bmid_obojek-pNq-517403.jpg 4 36 36

Uměle vyrobený člověk - pomocník číslo 68 - v roce 2017 bez odporu vykonává příkazy a přijímá svou roli spotřebního zboží. Ruský důstojník Eša, velitel baterie č. 6, se musí ve II. světové válce popasovat s těmi nejhoršími možnými svěřenci. A mladý Emouš? Ten se v roce 3023 snaží opuštěnou důlní šachtou plnou smrtících nástrah dostat do tajuplného cíle. Je vůbec možné, aby tyto tři muže něco spojovalo?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obojek. Přihlašte se a napište ho.

Galloway
11.11.2024 5 z 5

Toto byla moje první kniha od autorky. Bylo to drsné, vtipné, někdy absurdní a ujeté a já jsem nadšená!
Nedokáži pochopit, jak se někomu může v hlavě vytvořit takový příběh, ale díky za to.

Tři hlavní postavy, u kterých do poslední chvíle nevěříte, že mají něco společného. Ale autorka vám ukáže, že opak je pravdou.

EMOUŠ – typický týpek v depresi, který se snaží dostat kamsi nějakou šachtou. Bohužel má větší neúspěch než úspěch. On si ale své chvíle utrpení užívá.

EŠA – ruský voják, také v depresích. Pro jeho smůlu se dobrovolně vzdá Němcům, ale slíbí, že nespáchá sebevraždu. Alespoň ho mučí a z toho má radost.

POMOCNÍK č. 68 alias “BLBEČEK“ – dějová linka, která mě asi nejvíce bavila. Robot, vypadající jako člověk, má sloužit lidem. Každý si tuto službu vysvětluje jinak, a tak náš pomocník vykonává různé věci – od výpomoci při likvidaci ostatních pomocníků až po uspokojování různých žen svou chloubou, kterou dokáže napumpovat na povel. Poté, co se skamarádil s “ÚCHYLEM“, nabral děj ještě větší grády.

Občas jsem si říkala, co to sakra čtu! Co se mi to dostalo do rukou? Ale jak jsem již psala, v celku je to skvělá kniha nad odreagování, u které jsem se opravdu pobavila. Když všechno zapadlo do sebe a vše bylo vysvětleno, pochopila jsem až autorčinu genialitu, že to všechno dokázala tak dlouho držet pod pokličkou.

Musím ještě zmínit skvělé zpracování knihy – každá kapitola začíná obrázkem, různé dějové linie mají jinou barvu stránek. Prostě skvělé.

Určitě se mrknu po dalších knihách a budu doufat, že budou stejně tak dobré, vtipné a ujeté!

Metsästäjä
02.10.2024 5 z 5

Další skvělá kniha od Rosany Zvelebilové.
Opět drsný úlet s černým humorem.
Mám rád, jak Zbořilová umí nechat čtenáře tápat pouze s minimem informací a postupně příběh rozplete.
Jedna z knih kde vypnete a odpoutáte se od reality.

Terva
18.05.2024 5 z 5

„Nesmí se mi nic líbit.
Nesmím cítit lítost.
Nesmím být rád.
Nesmím si nic představovat.
Nesmím mít strach.“

„Jakmile mám jistotu, že mě nikdo nevidí, tajně se usmívám.“

Také jsem si říkal, „co mají asi společného osoby z let 1941, 2017 a 3023?“ Fakt mě to strašně zajímalo! A když jsem to nakonec zjistil, byl jsem nadmíru překvapen a neméně spokojen . . . byl jsem rád. Přepnul jsem na zelenou, protože už jsem byl zase svobodný.
Druhý příběh od Rosany Zvelebilové, který jsem četl a opět je to paráda. Pravda, humoru je trochu méně, a o zábavu se nejvíce stará Blbeček, respektive číslo 68, z roku 2017. Jeho kecy jsem si užíval. Nejakčnější je příběh z Druhé světové války, vinoucí se od roku 1941. Nejpodivnější byl ten z roku 3023. Ten jsem zprvu nechápal. Celkově je to spíš drama.

Citát: „Úchyl a Blbeček v jedný cele . . .“ „Úchyl?“ ukážu na něj. „Jop. Tak mi tu říkaj.“

Ale jak jsem si zvyknul již v první spisovatelčině knize „Bedny – zabít sráče“ bylo mi jasné, že na rozuzlení si budu muset nějaký čas počkat. A vůbec nezáleží na tom, že mi na obojku svítí červená!! Ubyla i sprostá slova a kupodivu tu nefiguruje ani žádná báseň o ježcích. Ovšem najdeme tu i pár známých postav z knihy o Sráčovi. Tři linie příběhu se střídají tak nějak nedefinovatelně a čím víc a víc se blížíte ke konci, začínáte být překvapeni. Je v tom spousta překvapení, napětí a dobrodružství. Nejděsivější a nejbrutálnější scéna se odehrává 9.5.2019. Je to fakt brutální pasáž. Jenže díky ní se zase o kus posuneme a více žasneme.

Malá ochutnávka:
„Blbeček je pejorativní označení pro hlupáka, ňoumu či obecně omezeného člověka,“ odpovím na jeho předchozí otázku. „A ano, jsem z přezdívky nadšený, protože mám pocit, že jsem se stal něčím víc než jen číslem 68.“
Přestane se smát a chvíli si mě prohlíží. „Jak moc seš poškozenej?“
Vyjmenovávám poranění a on mě u čtvrtého zarazí.
„Prostě mi řekni, jak dlouho by trvalo, než bys byl zase v cajku.“
„Patnáct dní . . . “

Nenechal jsem se překvapit Brutustánem, protože jsem se na to místo těšil a bylo mi od začátku jasné, že se tam dostanem. Pravda, co mě překvapilo, byl styl příjezdu do této země. Bylo to k popukání a Pekelně se to zamotalo. Šedesát osmička mě několikrát totálně rozesmál a scény s ním jsou ty nejlepší v tomto příběhu. A protože dostal nejvíc prostoru, smál jsem se každou chvilku. A i ta scéna s Jaromírem Jágrem mě dostala do puku. Spousta perfektních hlášek, napětí a zábava. Ke konci se objevuje ještě jedna velmi zajímavá linie. „Nikde, nikdy“ je tajuplná a vnáší do příběhu jiný pohled a dokáže i měnit názory čtenáře. Chvilku jsem přepnul na červenou, protože se mi poprvé tato linie nezamlouvala. Pak jsem pochopil a . . . zase zelená.

Citát: Vnitřně se zaraduji. Ne proto, že přežil, ale proto, že mu zlomyslně přeji vše nejhorší. A moc dobře vím, že žití je pro něj největší možné utrpení!

Do knihy jsou opět vnesena malá a jednoduchá komiksová okna. Tentokrát obsahují i delší zdělení, než jen BUCH, BUM nebo KŘŘŘ! a DŽŽŽ!. Určitě si tyto malá komiksová okénka užijete u scén v masokombinátě. A ty delší sdělení jsou například ty, které jsem použil na začátku tohoto komentáře. Jsou tu i větší kresby, ale není jich moc, jsou spíš sporadické. Co jsem pochopil, tak si je paní (slečna?) Zvelebilová nakreslila sama. Obojek, opět jako Bedny, mohu vřele doporučit. Pokud máte rádi tajemno, a pomalá, leč překvapivá překvapení, a neradi se nudíte, tak je to příběh pro vás. Po delší době jsem našel něco, co mě opravdu zaujalo, pobavilo a uspokojilo. Zelená na Obojku mluví za vše.

Citát: „Už mi lezeš krkem!“ zasyčím. „Doslova. I když jsi tak vychrtlý, už tě mám plné zuby, lednici, mrazák, udírnu i chladicí box!“

S ohněm v krvi, Spletité lži a další knižní novinky (31. týden)

30.07.2023

„No ty vole,“ žasnou. Ani ne nad tím, jakej je to blbej kokot, ale spíš proto, že je tak tolerantní.

Jakmile mám jistotu, že mě nikdo nevidí, tajně se usmívám.

Možná být raději zlikvidován než sloužit a souložit u rodiny, která si nezvládne sjednotit příkazy.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Obojek v seznamech