Obrátený polmesiac přehled
Jiří Hanzelka , Miroslav Zikmund
Cestopis slávnych českých cestovateľov - tentokrát z ciest po Blízkom a Strednom východe a Balkáne... 104 čiernobielych a 61 farebných, ofsetom tlačených fotografií.
Literatura naučná Cestopisy a místopisy Příroda, zvířata
Vydáno: 1962 , SVPL - Slovenské vydavateľstvo politickej literatúryOriginální název:
Obrácený polmesiac, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obrátený polmesiac. Přihlašte se a napište ho.
Obracený půlměsíc pánů Hanzelky a Zikmunda je jeden z řady cestopisů, které vyšly a vzešly z jejich cest po světě, do jakého jim tehdy bylo dovoleno jet a o kterých psát. Tento konkrétně pojednává o cestě přes Balkán až do dalekého Orientu. Byť jejich úplně první cesta započala spíše jako obchodní, s ohledem na změnu poměrů za jejich nepřítomnosti se pak z pánů stali ryze autoři cestopisů v rámci cestami za poznáním nejenom socialistického přátelství. Jejich svědectví však dává mnohem více, než ideologickou masírku a sepsané zápisky navždy zůstanou nesmírně zajímavým svědectvím o životě v dodnes dalekých zemích v časech, kdy byly mnohem nedostupnější, než je tomu dnes. Jejich odkaz přežil nejenom období totality i následnou změnu poměrů a budí zájem u dalších generací. Což je jedině dobře a já pevně doufám, že tomu tak bude i nadále.
postřehy z Albánie zajímavé , i když to v tehdejší době nešlo napsat po pravdě, byl to taky socialistický stát , diktátor Enver Hodža se v roce 1961 rozkmotřil s velkým bratrem SSSR a většinou socialistických států a orientoval se na Čínu, byl posedlý invazí z moře a stavěli se všude bunkry, které jsou tam tam do teď, jeden z nejzaostalejších států tehdy i dnes .
Kniha Obrátený polmesiac v seznamech
Zajímavá sonda do života lidí Albánie a hlavně Libanonu. Pánové H+Z měli velmi zajímavý způsob psaní, který mě velmi baví. Mám jejich cestopisy moc ráda a tak přečtení této knihy doporučuji.