Obraz Doriana Graye přehled
Oscar Wilde
Jediná rozsáhlejší próza Oscara Wilda předvádí na fantastickém příběhu aristokrata, jemuž kouzelná moc propůjčila věčnou krásu a mládí, rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem – zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho dokonalá podoba na plátně stárne a oškliví podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik nadějných mladíků přivedl do zkázy.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1920 , Emil ŠolcOriginální název:
The Picture of Dorian Gray, 1891
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obraz Doriana Graye. Přihlašte se a napište ho.
Kdysi jsem tuto klasiku začala číst, ale nedočetla ji a odložila. Ale furt jsem si říkala, že bych si jí měla přečíst. Nakonec jsem si ji poslechla jako audio a "dočetla" do konce. Tato klasika mě nijak neuchvátila, o čemž svědčí to, že málokdy knihu odložím nedočtenou. Ale zpracování jako rozhlasová hra bylo výborné, asi proto jsem vydržela do konce. Zajímavé bylo, jak pod vlivem Henryho se z vyjukaného mladíčka Doriana stává nafoukaný spratek, otázkou zůstává, zda-li v něm ta zkaženost byla a Henry jí jen pomohl na svět a nebo zda-li se Henrymu povedlo mistrovské dílo, a to zrození zkaženého člověka..
Snad z žádné knihy jsem si nevypsal tolik citátů (zejména, ne-li výhradně od lorda Henryho), a nebýt úmorně nezáživné 11. kapitoly aneb hudba, kameny, koberce, roucha..., dám patrně plný počet hvězd.
Knižní novinky (3. týden)
16.01.2022
Knižní novinky (36. týden)
30.08.2020
Knižní novinky (1. - 15. 8.)
31.07.2013
„„Víte víc, než si myslíte, ale víte míň, než si přejete vědět.““
„Všechno, čím někdo vyniká, získává mu nepřátele. Člověk musí být zcela průměrný, pak je oblíben.“
„Rád bych věděl, kdo to definoval člověka jako živočicha rozumového... Člověk je všechno možné, jenom ne rozumová bytost.“
Kniha Obraz Doriana Graye v seznamech
v Přečtených | 11 412x |
v Knihotéce | 1 816x |
v Chystám se číst | 1 651x |
Anglie Londýn 19. století zfilmováno anglická literatura irská literatura rozhlasové zpracování gotické romány nesmrtelnost viktoriánská fantastika
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1992 | Lady Fuckingham / La Rose d'Amour |
Jedna z nej knih povinné četby pro střední školy. Propracovaný psychologický román mě chytil od první stránky. Oceňuji magičnost, napětí, gradaci příběhu. Za mě stojí za to.