Obrázkové staré pověsti české přehled
Bohuslav Žárský
Základem přitažlivé obrázkové knížky jsou Staré pověsti české Aloise Jiráska. Všechny jsou srozumitelně převyprávěny pro dětského čtenáře tak, aby vyšly vstříc oblíbené dětské seriálové četbě. Zatímco příběhy v podstatě sledují děje textové předlohy a jen částečně ho autor B. Žárský aktualizuje, jsou obrázky Z. Jandy rozvernější a často apokryfní, neboť komickou dějovou zkratkou ilustrují dávná vyprávění. Postavy českých pověstí mají v Jandově podání bodrost i nesmlouvavost hrdinů akčních seriálů a nepochybně tak přiblíží čtenářům příběhy z úsvitu národních dějin. ISBN 978-80-7228-256-2 (dotisk r. 2009 a 2012)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obrázkové staré pověsti české. Přihlašte se a napište ho.
Moc hezky zpracované staré pověsti české, můj vnuk je má velmi oblíbené již od svých pěti let, kdy je objevil v mé knihovně.
Doporučuji -)))
Dobrá knížka pro připomenutí "dějin" naší země. Líbilo se mi, že vyprávění často končila příslovím, nebo dnes používaným úslovím.
Nelíbil se mi styl obrázků.
Nelíbil se mi styl vyprávění - takový zlehčující, pohrdavý, snaží se být lidový, ale divé.
Kniha Obrázkové staré pověsti české v seznamech
2001 | Obrázkové staré pověsti české |
1982 | Stěna |
2015 | Ostrava včerejší |
2003 | Obrázkové příběhy o vynálezech |
2001 | Obrázkové příběhy o zvířatech |
Tuto knihu jsem miloval jako dítě a i dnes si v ní z nostalgie rád zalistuji. Pro děti je to zpracované poutavou formou, která jim zprostředkuje důležité pověsti z našich končin a dospělým zase může připomenout to, co třeba z pověstí zapomněli. Ilustrace se mi vždy líbily, jelikož mi některé přišly i vtipné, tudíž to utkví časem v paměti.