Kdo zdědil hvězdy přehled
James Patrick Hogan
…na Měsíci zemřel muž. Byl to člověk a jeho tělo bylo nalezeno a oblečeno v rudém skafandru v polozasypané jeskyni. Nikdo neví, kdo to je, jak se sem dostal a kdo nebo co jej zabilo. Ale jeho stáří je odhadováno na 50 000 let… a jak je známo, lidé ještě nežili v době, kdy by měl existovat on! První část sci-fi trilogie se zabývá znepokojivými otázkami v souvislosti s nálezem tisíce let starých pozůstatků kosmonauta, obklopeného vyspělou technikou. Vědecké týmy z řady oborů z různých zemí vzdělaného a již mírumilovného lidstva spojují své síly a snaží se přijít na to, zda zachovalá zmrzlá mrtvola nalezená na měsíci, mající všechny bilologické, genetické a další znaky dnešního člověka, pochází ze Země, nebo z vesmíru. Podle všech dosavadních výsledků výzkumů na Zemi v té době žádná vyspělá civilizace neexistovala, přinejmenším po ní nezbyla nejmenší stopa. Rovněž existenci obdobné civilizace ve vesmíru nic prozkoumaného nepotvrzuje. Odborníci se vášnivě dohadují a hlavní hrdina, vědec-vynálezce, svým syntetickým myšlením a schopností dívat se na věci netradičně začíná ostatní navádět správným směrem a chystá se do vesmíru...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2000 , Straky na vrběOriginální název:
Inherit the Stars, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo zdědil hvězdy. Přihlašte se a napište ho.
Opět hodnotím celou trilogii (Kdo zdědil hvězdy, Něžní obři z Ganymedu, Hvězda Obrů). Toto hard-sci mi fakt sedlo a patří k tomu nejzábavnějšímu, co jsem v tomto žánru četl. Je to taková kombinace scifi a vědecké detektivky, tj rozvíjení hypotéz a jejich testování. Ale ten hlavní důvod, proč všichni čteme scifi - nebo alespoň proč já čtu scifi - jsou fantasie a myšlenky. A žádný jiný žánr nenabízí tolik fantasie. A tato scifi má spousta fakt dobrých myšlenek a excelentní zakončení ve třetím díle, které tady nebudu spoilovat.
Začátek takový neslaný nemastný, nemohl jsem se začíst a chtěl jsem to pomalu vzdát. Od objevení 50 000 let starého kosmonauta na Měsíci, mě kniha začala už zajímat a následné rozlouskávání záhady s dalšími nečekanými překvapeními mě chytlo docela. Škoda, že knize chybí větší spád či dynamický příběh, dala by se z toho vykřesat nádherná space opera. Snad další díly budou lepší. Rozhodně je to velice zajímavá sci-fi s dobrou myšlenkou.
Kniha Kdo zdědil hvězdy v seznamech
v Mé knihovně | 36x |
Napriek tomu, že je tá kniha staršia ako ja, je neskutočne uveriteľná, čo sa pri sci-fi staršom ako pár rokov často nevidí. Aj keď, bohužiaľ, v dvadsiatych rokoch 21. storočia ešte nelietame bežne na Mesiac a nemáme tam základne, príbeh je napínavý a vďaka tomu, že nezachádza do zbytočných technických detailov, aj nadčasový. Teším sa na ďalšie diely.