Obyčajná tvár přehled

Obyčajná tvár
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372158/bmid_obycajna-tvar-Fmh-372158.jpg 5 653 653

Keď August (Auggie) Pullman prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má zdeformovanú tvár, potravu jedáva cez slamku alebo nadrobno pokrájanú, a nie je na to pekný pohľad. Málokto uhádne, kedy sa usmieva a kedy mračí. A predsa je to úplne normálny chalan, ktorý miluje Hviezdne vojny a chce žiť vlastný život. Prvých desať rokov života nemal Auggie ľahkých, no až teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Niekedy bude ťažké rozoznať, kto je skutočný priateľ. Nájde v sebe dosť síl, aby v škole vydržal, alebo sa vzdá a radšej zostane doma?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)

Wonder, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obyčajná tvár. Přihlašte se a napište ho.

martina.culik
18.02.2025 4.5 z 5

Kniha podle mě věrně popisuje, jak se na svět dívají děti. Výborný byl i pohled z více úhlů, který vysvětlil motivy hlavních postav. V knize je uvedeno, že je pro děti od 8 let, ale přijde mi že je to spíš pro starší, alespoň 10-11leté (stejně jako je věk Auggieho).
Polovinu knihy jsem byla naměkko a spěchala jsem v četbě abych věděla, jak se k Auggiemu postaví ostatní a jak se se vším vyrovná on sám.
Chystám se také určitě shlédnout filmovou adaptaci.

Pavlnka
12.04.2024 5 z 5

Moc pěkná kniha. Líbilo se mi, že stejné situace byly brány z pohledu více dětí. Doporučuji.

Cara.17
09.04.2024 5 z 5

Jeden by nevěřil, jak silný příběh v sobě ukrývá kniha s tak nenápadnou obálkou. Ale je tomu tak a troufám si tvrdit, že se dotkne každého, kdo mu to dovolí.
Je vyprávěn z několika úhlů pohledu, přičemž hlavní dějová linka se odvíjí kolem Augusta Pullmana, který poprvé nastupuje do školy (do páté třídy). August – nebo jak mu většina lidí v jeho okolí říká Auggie – není obyčejným chlapcem. Narodil se s deformovaným obličejem, kvůli kterému bývá nevítaným středem pozornosti. Jak se asi dá vytušit, nástup do nového prostředí nebude snadný. Ne všichni spolužáci Auggieho dokážou přijmout takového jaký je a asi každý z nás ví, jakého přístupu se téměř vždy dostává těm, kdo jsou jiní než ostatní...
Nenechte se však mýlit, že půjde o další srdceryvné drama, jehož jediným úkolem je rozbrečet vás a v jednom kuse litovat hlavního hrdinu. Autorčin styl psaní je lehký, svižný a není v něm nouze o laskavý humor díky kterému si četbu užijete i bez použití kapesníku.
Na druhou stranu není od věci občas nahlédnout do života těch, jejichž úděl je mnohem těžší a komplikovanější než ten náš. Člověk si tak připomene, jaké štěstí a zázrak to je, když je zdravý, může chodit, mluvit, dýchat, vidět, slyšet a když jeho tvář i tělo jsou bez vady.
Krom toho příběh krásně vykresluje sílu laskavosti, přátelství, rodičovské i sourozenecké lásky, odvahy a sebezapření. Velmi jsem oceňovala, že se autorka nezaměřila pouze na Auggieho a jeho pocity, ale zároveň dala možnost čtenářům nahlédnout i do hlavy jeho sestry Vii a přátel. Dostali jsme tak ucelený obraz, jak různé potíže ovlivňují nejen dotyčného ale i lidi v jeho okolí.
Celou knihou navíc rezonovala skutečnost, že každý z nás má anebo jednou bude mít nějaké ty těžkosti a až k nim dojde, určitě bychom si všichni přáli, aby se lidé v našem okolí řídili touto myšlenkou: „Když si můžeš vybrat, jestli budeš spravedlivý nebo laskavý, buď laskavý.“
A na úplný závěr velice doporučuji filmové zpracování tohoto díla (Wonder, 2017), které se může pyšnit tím, že je na stejné (a dle některých recenzí i lepší) úrovni než samotná kniha.

Knižní novinky (13. - 26. srpna)

13.08.2018

Knižní novinky (19. - 31. 8.)

18.08.2013

Ocenění knihy (2)

2014 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Preis der Jugendjury (Cena poroty))
2013 - Christopher Award (Books for Young People)

Kniha Obyčajná tvár v seznamech

v Mé knihovně234x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)