Obyčejné nemoci neobyčejných přehled
Hans Bankl
Život, nemoc a smrt historických osobností očima lékaře Po úspěšné knize Nemoci Habsburků přichází známý vídeňský patolog s dalším zajímavým titulem. V rámci napínavého, téměř detektivního líčení osudů slavných osobností se zabývá vývojem fyzického a psychického zdravotního stavu a okolnostmi smrti těchto proslulých jedinců. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány Sigmundu Freudovi, Ludwigu van Beethovenovi, V. I. Leninovi, Adolfu Hitlerovi, J. F. Kennedymu a dalším. F. 140 x 205 mm, 232 str. vč. obr., váz.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2001 , BránaOriginální název:
Woran sie wirklich starben, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obyčejné nemoci neobyčejných. Přihlašte se a napište ho.
Životopisy s důrazem na zdravotní historii, včetně okomentovaných přepisů pitevních protokolů (pokud se zachovaly). Kombinace pečlivé vědecké práce a podání bez problémů čitelného i pro nelékaře. Kniha trpí obvyklým problémem podobných historicko-medicínských esejí - z jednotlivostí a nezaručených svědectví vyvozuje konkrétní závěry podávané jako ověřená pravda, nicméně se Bankl vyhnul prvoplánové bulvárnosti. Některé kapitoly byly slabší (zvláště neověřitelné údaje o Ježíšovi), některé precizní - je znát, že autor je Rakušan s přístupem k vídeňským lékařským archivům, fakta o svých krajanech zpracoval nesmírně detailně.
Kniha Obyčejné nemoci neobyčejných v seznamech
životopisy, biografie soudní lékařství
2003 | Příhody soudního patologa |
2008 | Patologie na stopě zločinců - Nůž, kulka, oprátka, jed |
2000 | Nemoci Habsburků |
1999 | Patolog ví všechno...ale pozdě |
2004 | Život a smrt slavných |
Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla o nemocech a smrti slavných. Je neuvěřitelně podrobná, informace jdou do hloubky, jsou tu i doslovné přepisy pitevních nálezů. Přesně to já v knihách tohoto typu hledám. Nekompromisní detailnost, která je zároveň dobře stravitelná.