Obyčejný život přehled
Karel Čapek
Noetická trilogie série
< 3. díl
Příběh je autobiografií železničářského úředníka v penzi, který pomocí zpětného pohledu na sebe sama hodnotí uplynulá léta.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obyčejný život. Přihlašte se a napište ho.
Méně známá kniha sqělého autora. Nečekaně zajímavé čtení. Obyčejný (skromný) člověk nikdy nežije obyčejný život, ale je dobře že si to myslí...
Dáš-li pozor, uvidíš v každém kus sebe sama, a pak v něm s úžasem poznáš svého pravého bližního.
„Šťastní dospělí, kteří si hrají.“
Kniha Obyčejný život v seznamech
rozhlasové zpracování Karel Čapek, 1890-1938
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Fantastický příklad introspekce a reflexe nad vlastním životem. Máte-li rádi filozofické otázky a často se zamýšlíte nad existencí, smyslem života a vlastní individualitou, pak doporučuji všemi deseti!
Čapek zde zkoumá, co to vlastně znamená vést „obyčejný“ život a jaké hodnoty a zkušenosti s tím přicházejí. V první části se retrospektivně díváme na dětství a dospívání hlavního hrdiny, díky čemuž můžeme lépe pochopit jeho současné já. Druhá část je více filozofická, plná hlubokých úvah. Kapitoly jsou seřazené chronologicky, jazyk je jednoduchý a velmi precizní, a tak jde čtení jako po másle.
„Monolog je hrozná věc, trochu jako sebeničení, něco jako přetínání pout, která vás vážou k životu; člověk, který vede monolog, už není jenom osamělý, nýbrž je vyřaděn nebo ztracen.“
(Tady si jen dovolím dodat, že utápět se ve vlastních myšlenkách a pocitech je často sebedestruktivní, ale občas také ohromně úlevné a seberozvíjející).
Za mě patří knize 100 %.