Obžalovaný, vstaňte! přehled
Roman Kaliský
Soudničky, kriminální a soudní reportáže a povídky z druhé knihy Kaliského Obžalovaný, vstaňte! se staly na Slovensku přímo senzací. Vyšly rychle za sebou ve třech vydáních a některé byly zpracovány pro televizi. Kaliský v nich obnovuje na vyšší úrovni, poutavým a někdy strhujícím způsobem téměř zapomenutý žánr soudničky, zvedá ho do polohy psychologické kriminální povídky nebo novely. Obohacuje svou knihu tzv. literaturou faktu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obžalovaný, vstaňte!. Přihlašte se a napište ho.
Výběr skutečných případů 50.-60. let, sice celkem čtivě zpracovaných do beletrie - naštěstí spíše o samotných zločinech než soudních přelíčeních - je značně rozmanitý, některé případy dokonce zůstávají prakticky bez konkrétního motivu...A navíc ze všech příběhů vyčnívá silný socialistický podtext - stále se u všech protagonistů řeší rodinný původ a současné vztahy k socialistickému zřízení.
Kniha Obžalovaný, vstaňte! v seznamech
1964 | Obžalovaný, vstaňte! |
1997 | Na poslednom úseku |
2022 | Roman Kaliský: Robotník v službách národa |
1961 | Dlhá cesta |
Veľmi zaujímavo a pútavo zachytené skutočné prípady, ktoré hýbali slovenskou kriminalistikou v polovici dvadsiateho storočia.
K mnohým z nich je možné pozisťovať na webe i v kriminalistických tlačovinách z tej doby ďalšie podrobnosti a overiť si, že Kaliský nevyužil autorskú licenciu a bol vo vzťahu k opisovaným skutočnostiam prekvapujúco dôsledný. Určite viac, ako by sa, s prihliadnutím na vypointovanosť jednotlivých príbehov mohlo zdať.
Dokonca mi ani nevadila občas prítomná socialistická ideológia. Jednak ju viem filtrovať, a tiež si človek musí uvedomiť, že popisované kriminálne prípady sa odohrali v reáliách stachanovského budovania krásnych zajtrajškov.
Za mňa - veľmi zaujímavé.