Oceán mimo zákon přehled

Oceán mimo zákon
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534108/bmid_ocean-mimo-zakon-65ef15903ce4e.jpg 5 18 18

Romantické představy o pirátech hoďte přes palubu. Nelidské zacházení s pracovníky rybářských lodí, drancování přírodního bohatství nebo pašování zbraní – zdá se, že nekonečný prostor mezinárodních vod schová všechno. Reportér The New York Times Ian Urbina se rozhodl trochu víc prozkoumat území, které tvoří tři čtvrtiny zemského povrchu. Výsledkem jeho pětiletého cestování křížem krážem po světě je nejen kniha reportáží The Outlaw Ocean, ale i stejnojmenná nezisková organizace rozkrývající bezpráví v mořích a oceánech. Investigativní novinář strávil týdny na lodích ekologických organizací, které stíhají lovce velryb. Zažil bezčasí dlouhých plaveb i nebezpečné střety s piráty. Mluvil s lidmi nasazujícími vlastní život při vysvobozování novodobých otroků v rybářském průmyslu. Upozorňoval na luxusní mnohapatrové jachty s bazény vypouštějící všechny odpady přímo do oceánu. Přesto se v jeho reportážích objevují i okamžiky okouzlení divokou krásou živlu, který lidé nikdy nedokáží zkrotit – a bohužel ani ochránit.... celý text

Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt

The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oceán mimo zákon. Přihlašte se a napište ho.

Deia
15.11.2024 4 z 5

Na túto knihu som sa tešila, pretože mala veľmi zaujímavú anotáciu a reportáže sa aj odohrávajú vo veľmi zaujímavom prostredí. Síce som si predstavovala trošku niečo iné, ale sklamaná som nebola. Už prvá reportáž je skvelá, o prenasledovaní lode, ktorá nelegálne lovila ryby a ktoré trvalo niekoľko mesiacov. A aj ďalšie reportáže majú veľmi vysokú úroveň a dozvedela som sa veľmi veľa vecí, mnohé z nich by mi nikdy nenapadli, že sa stále dejú - že ľudia sú v podstate proti svojej vôli odvádzaní na lode, kde musia pracovať v neľudských podmienkach, že keď dôjde k úmrtiu na mori, tak to vlastne nikto nerieši, že zákony sa ani zďaleka nevzťahujú na všetkých a hlavne tie ohľadom oceánov je veľmi ľahké obísť... Nehovoriac o všetkom tom nelegálnom rybolove. Občas som len neveriacky krútila hlavou, že ako je toto všetko možné. O pocite frustrácie ani nehovorím, neviem si ani len predstaviť, čo niekedy samotný autor prežíval. Ale občas toho na mňa bolo priveľa - priveľa mien, priveľa odbočiek, priveľa poznámok (ktoré sú až na konci knihy, tak tam treba neustále listovať), taktiež pár reportáži mi prišlo zdĺhavých. Ale všetky sú neskutočne poučné a poukazujú na to, že čo sa vo svete deje (a je to hrozné). Keby som jedla ryby, tak po tejto knihe ich určite nejem.

Disease
02.09.2024 5 z 5

Výborné reportáže, ze kterých je hodně znát ta "vlastní kůže". Občas odlehčeno, ale celkově hodně skličující čtení.

VojtaG.
16.08.2024

Kniha nabytá informacemi. Často depresivní, občas napínavá, dobře napsaná. Je to de facto souhrn přibližně 12 reportáží na různá témata: postupně sledujete boj ekologických aktivistů proti japonským velrybářům, moderní otroctví na rybářských lodích, somálské piráty a (předstíraný) boj proti nim, založení samostatného (a z velké části imaginárního) státu na bývalém kulometném hnízdě uprostřed moře a další zajímavosti na hraně zákona nebo za ní.
Ian Urbina popisuje všechny aktéry s velkou empatií. Nemoralizuje, vysvětluje, snaží se dobrat k příčinám problémů. Palec nahoru!

Hra na kočku a na myš, Druhá smrt a další knižní novinky (14. týden)

31.03.2024

Kniha Oceán mimo zákon v seznamech

moře a oceány piráti reportáže zločiny bezpráví novodobé otroctví

Autorovy knížky

Ian Urbina