Ochechule přehled
David Drábek
Prozaický debut známého a oceňovaného dramatika a režiséra Davida Drábka (* 1970) se vzpírá jakékoli definici. Příběh života po životě v krajině podivného a fatálního časoprostoru postupně graduje a sklene se v krasosmutně humanistické vyprávění. Dobrodružství necelé desítky postav, jež je s existenciální ne-logikou a ne-výběrem vržena do situace „po smrti“, provede čtenáře zábavnou i přemýšlivou formou pomyslným labyrintem světa a popem srdce, tak jak tyto vlastnosti známe z nejlepších dramatikových her (Akvabely, trilogie Jedlíků čokolády ad.). Příběh Davida, Obry, Gabriela, manželů Fenkových, biblických Adama a Evy, i eponymní Stařeny a lehce hororové Emílie Dřevojánkové pobaví i pozuráží čtenáře malé i velké, včetně nečtenářů. Tento dlouho očekávaný prozaický debut dramatika se vzpírá jakékoli definici…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ochechule. Přihlašte se a napište ho.
Co napsat? Kniha nejde žánrově zařadit, označení Pro ženy je zavádějící. Zvláštním způsobem s humorem, nadsázkou, sebeironií vyjádřena cesta životem, dětství, dospívání, potřeba lásky, vztah k lidem nám nejbližším. A také vztah ke všemu, co nás ovlivňuje, cesta k víře a smyslu života. Zvláštně začínající příběh postupně nabírá na síle až ke konci, jako cesta člověka životem. Styl je nenapodobitelný, jako hry D.D.. Zasmála jsem se, řada scének by se dala převést do divadelní formy. Jedno přečtení nestačí, ke knize se budu vracet, ve spleti vtipu a myšlenek mi určitě něco uniklo. Naši nejbližší, i když nejsou už mezi námi, jsou s námi v našich vzpomínkách. Děkuji pane Davide Drábku za tuto neobyčejnou knihu. Hvězdičky nestačí.
Ještě dodatek, nevím jestli je dobře nebo škoda, že se kniha ke čtenářům tak pomalu probojovává.
Knižní novinky (34. týden)
23.08.2021
Kniha Ochechule v seznamech
česká literaturaAutorovy další knížky
2021 | Ochechule |
2011 | Koule |
2006 | Vykřičené domy |
2003 | Česká divadelní hra 90. let |
2011 | Aby se Čechům ovary zachvěly |
Četla jsem podruhé, tentokrát pomalu. Nezapře se autor s darem fantazie a zároveň dramatik. Škoda, že se kniha ke čtenářům jen pomalu probojovává. Bohužel vítězí upracované pesimistické romány našich autorek.
"A za komunistů se prsit tím, že se muchloval s budoucí manželkou vegetariána s jedním varletem, co konkuroval v oboru psychopatický masový vrah Stalinovi, jó, to by soudruzi asi taky viděli na hrabání uranu prstíkama v Jáchymově..."
úryvek z večerního vyprávění. Při čtení musíte být ve střehu, aby vám nic neuniklo. Celek je veliká fantazie o životě a životě po smrti.