Oddanost podezřelého X přehled

Oddanost podezřelého X
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151743/bmid_oddanost-podezreleho-x-1Fb-151743.jpg 4 107 107

Román Oddanost podezřelého X prozaika Keiga Higašina vypráví příběh Jasuko, která v sebeobraně zavraždila svého bývalého manžela. Všechny stopy se jí snaží pomoci zahladit soused Tecuja Išigami, geniální matematik, jenž je do ní bezmezně zamilován. K vyšetřování zločinu je však přizván profesor Manabu Jukawa, Išigamiho přítel ze studií. Jukawa, známý též pod přezdívkou Galileo, postupně odkrývá pravdu, a to navzdory přerušenému vyšetřování ze strany policie. Román získal několik japonských literárních cen včetně prestižní Naokiho ceny pro spisovatele populární literatury. MEDAILONEK SPISOVATELE: Keigo Higašino (nar. 1958) patří v současnosti k nejčtenějším japonským spisovatelům. Proslavil se hlavně příběhy žánru "mystery", v nichž se často dotýká i společenské problematiky. Původně pracoval jako technik ve firmě Denso, avšak po úspěchu svého prvního románu Po škole (Hókago, 1985) se začal ve svých 27 letech naplno věnovat tvůrčímu psaní. Mezi jeho neznámější romány patří díla Tajemství (Himicu, 1998), Bílá noc (Bjakujakó, 1999) nebo Oddanost podezřelého X (Jógiša X no kenšin, 2005), za který Higašino získal významnou Naokiho cenu, udělovanou spisovatelům populární literatury. Za svá díla obdržel i mnohá jiná ocenění a důkazem jeho oblíbenosti je rovněž fakt, že většina jeho románů a povídek se dočkala filmového nebo televizního zpracování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo

Jógiša X no Kenšin / 容疑者Xの献身, 2005

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oddanost podezřelého X. Přihlašte se a napište ho.

Lenka.Vílka
06.09.2024 5 z 5

Jak moc jsem si chtěla od autora něco přečíst! Ne, že by u nás byl v jeho dílech nějaký velký výběr, že? Tak jsem se pustila do téhle jedné jediné vydané u nás. Nedávno jsem viděla minisérii Game no Na Wa Yukai z roku 2024, která byla již čtvrtou adaptací stejné knihy, The Name of the Game is a Kidnapping. A vážně jsem byla nadšená. Líbil se mi příběh a jeho postupné a chytré odlamování vrstev. A paradoxně jsem na konci uvěřila, že ta láska vážně byla skutečná. Tahle kniha se taky dočkala hned několika adpatací. A podle anotace to působilo, že i "Oddanost podezřelého X" bude působit jako přesně podobná kombinace. A pokud by měla být alepsoň z poloviny tak dobrá jako to, co jsem viděla, tak je můj zážitek ze čtení "Oddanost podezřelého X" už dopředu zajištěná výhra. A jak se tedy kniha povedla?

Nebudu chodit moc kolem horké kaše. Tohle bylo opravdu skvělé :) a moc povedené. Srdíčko. Opravdu jo, moc, hodně moc. Ale proč?

Tohle není jenom další příběh o muži, který z lásky udělá hned několik věcí. Včetně postarání se o tělo bývalého manžela své sousedky a zahlazení stop, kterého se svou dcerou zabila. Na první pohled shoda okolností jejímž výsledkem byla smrt. Ale co následovalo potom, už bylo cílené. Stejně jako všechno, co se dělo po téhle noční události, která změnila život nejenom jim třem. Ale také starému kamarádovi Jukawovi, se kterým často konzultuje případy detektiv přítel, který má na starosti případ zavražděného bývalého manžela. Všechno se ale začne komplikovat a z aktu z čisté lásky se postupně stává případ zoufalství, frustrace, žárlivosti a nevděčnosti.

Celá kniha je navíc skvěle napsaná. A číst ji byl naprosto skvělý zážitek. Hišigano mi sednul svým stylem i příběhem, který mě (teď už i knižně) moc bavil. Na první pohled to působí sice jako klasika, ale ten příběh má zároveň několik vedlejších vrstev. A nabídne několik překvapení v ději. Ale taky hned několik dalších věcí na zamyšlení ohledně společnosti. A taky skvěle zobrazuje svoje postavy a jde v rámci jejich charakteru pořádně do hloubky.

Tuhle knihu jednoznačně doporučuju. Vážně moc fajn čtenářský zážitek :) a jak jsem koukala předchozí povídkové dobrodružství geniálního fyzika má taky své adpatace, takže program na zimní večery je zaručený  :)

nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Laicky řečeno, je to dost v pohodě čtení i když se nejedná o nejlepší titul na světě. Mně tam chyběl větší akcent na detail... Celé se to vlastně odehrává na několika málo místech a v krátkém časovém úseku

drakamena
22.11.2021 4 z 5

Tak ten zvrat na konci jsem opravdu nečekala. Celou dobu jsem si myslela, že vím, jaký případ se tu vyšetřuje. A ejhle! Je skvělé být při čtení detektivky překvapena!

Kniha Oddanost podezřelého X v seznamech