Odlomená haluz přehled
Gejza Vámoš
V knižke, považovanej za Vámošovo umelecky najvydarenejšie dielo, dozvieme sa o príčinách uzavretosti židov, o tom, prečo slovenský národ toto plemeno neasimiloval (národniarov nepotešil autorov názor, že chyby sú na oboch stranách), nájdeme tu tiež jasnozrivé poznámky o všadeprítomných židovských intelektuáloch a revolucionároch. Nemôžu nás nezaujať postrehy, ktorých možno trocha na efekt vypointovaná cynickosť bola naplnená, ba až prekonaná realitou. Zaujímavé úvahy nájdeme pri hodnotení národných pováh. Málo intelektuálov sa dokázalo s takým odstupom pozrieť na vlastný národ a dokonca propagovať v rámci súznenia s moderným svetom jeho asimiláciu. Expresionizmus nie je pre Vámoša módou či literárnou hrou, ale prostriedkom, ako - preniknúť do drene skutočnosti - vydať jej hnusote napospas vlastné vnútro.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odlomená haluz. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Odlomená haluz v seznamech
Židé dospívání sexualita emancipace lázně etnické konflikty lidskost, lidství Piešťany
1995 | Miesto v príbehu |
1933 | Atomy Boha |
1925 | Editino očko |
1998 | Jazdecká legenda |
1930 | Atomy Boha 1. díl |
mystika života, brilantné pero, hĺbka v jednoduchosti, svieže a aktuálne.. dalo by sa pokračovať, na mieste sú takmer všetky superlatívy ako už napísal "millan" písal sa rok 1934 a tento talent sme nechali zapadnúť prachom.. no ostali nám aspoň knihy